BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.439,64
HABER /  DÜNYA

Greenpeace o iddiayı yalanladı

Greenpeace, Rusya’da el konulan gemilerinde uyuşturucu bulunduğu iddialarını yalanladı. <br/>Rus yetkililer, geçen ay Kuzey Kutbu’nda el kon...

Abone ol

Greenpeace, Rusya’da el konulan gemilerinde uyuşturucu bulunduğu iddialarını yalanladı.
Rus yetkililer, geçen ay Kuzey Kutbu’nda el konulan Greenpeace gemisinde uyuşturucu bulduklarını açıklamıştı. Rusya’nın bu iddialarına Greenpeace’den yanıt geldi. Greenpeace’den yapılan yazılı açıklamada, Amsterdam Arctic Sunrise gemisinde yasadışı uyuşturucu maddelerin bulunduğuna dair iddiaların tamamen asılsız olduğu belirtildi. Gemide bulunduğu iddia edilen uyuşturucu maddelerin, deniz hukuku gereği gemide bulundurulması gerekli olan tıbbi malzemeler dışında bir şey olmasının mümkün olmadığı belirtilen açıklamada, “Rus yetkililerin Arctic Sunrise’a ilk kez girmesinin üzerinden haftalar geçti. Geminin her köşesini bundan 3 hafta önce aradılar. Tahminimize göre bu tarz haberlerin şu anda çıkmasının nedeni, Rus yetkililerin tutuklanmalara karşı artan küresel tepkiden tedirgin olması. Greenpeace gemilerinde yasadışı uyuşturucu madde kullanımına karşı çok sıkı kurallar uygulanır. Arctic Sunrise, Kuzey Buz Denizi’ne açılmadan önce gemi Norveç yetkilileri tarafından, narkotik köpekleri kullanılarak aranmıştır” denildi.
Arctic Sunrise’in Hollanda bandıralı bir gemi olduğu ve gemiye uluslararası sularda el konulması nedeniyle gemi için hala Hollanda kanunlarının geçerli olduğu belirtildi. Açıklamada, Hollanda bandıralı bir geminin, gerekli tıbbi malzemeler olmadan seyretmesinin yasak olduğu ifade edilerek, şöyle denildi: “Arctic Sunrise seyir halinde olduğu sırada gemide Rus hastanelerinde onlarca yıllık deneyimi olan bir doktor bulunuyordu. Tıbbi malzemeler de sadece doktorun ve kaptanın erişiminin olduğu kilitli bir dolapta tutuluyordu. Rus otoritelerin gemiyi aradıkları sırada bu kilidi kırdıklarını biliyoruz. Rus otoritelerin sözünü ettiği uyuşturucu maddelerin bu tıbbi malzemeler olduğunu düşünüyoruz.”
(İHA)