BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,18
HABER /  GÜNCEL

Görmez'den cemaatlere sert uyarı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez cemaat kavgasına

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Herkes kendini hakikatin yerine koymaya kalkışıyor. Allah, biz Müslümanlara hakikatin yolunda olmayı emretti, kendimizi hakikatin yerine koymayı emretmedi. Herkes kendi cemaatini hakikatin yerine ikame etmeye kalkışıyor." dedi.

Görmez, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Kongre Merkezi'nde düzenlenen "İslam ve Üniversite" konulu konferansta yaptığı konuşmada, kendisine sorulsaydı konferansa "Mabet, inanç, akıl, bilim ve üniversite" başlığı verilmesi gerektiğini ifade ederek, nedenini ise bir anısını anlatarak paylaştı.

ESOGÜ İlahiyat Uygulama Camisi açılışını yapacağını anımsatan Görmez, camiyle ilgili sosyal medya sözlüklerinde gençlerin görüşlerini okuduğunu belirterek, gençlerin üniversitelerin tarihleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Batı üniversitelerinin tarihi bilinmeden üniversite ile mabet arasındaki ilişkinin bilinemeyeceğini aktaran Görmez, şunları bildirdi:

"Çünkü tarihe baktığımız zaman bütün medeniyetlerde mabetle, üniversite iç içe olmuştur. Dahası bütün üniversiteler mabetlerden fışkırmıştır. Üniversiteler mabetleri doğurmamıştır, mabetler üniversiteleri doğurmuştur. Ne zamana kadar 18-20'nci asıra kadar ama 17'nci asıra kadar mabetle üniversitelerin birliği ciddi bir tartışma konusu olmuştur. Mabetle üniversitelerin ayrılması gerektiği ifade edilmiştir. Mabetle üniversite ayrılınca, akılla vahiy ayrılmıştır. Mabetle üniversite ayrılınca dinle bilim çatışıyor gösterilmiştir. Mabetle üniversite ayrılınca maddeyle mana ayrılmıştır."

Üniversite ve mabedin birlikte değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Görmez, gençlere üniversite tarihini araştırmaları öğüdünde bulunarak, Oxford Üniversitesi'nin temellerinin Endülüs İslam medeniyetinde atıldığını, yine Cambridge, Boston Üniversitelerinin de kilise öncülüğünde kurulan üniversiteler olduğunu anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, bugün 58 üniversitenin kampüsü içerisinde cami inşaatını başlattıklarını ifade eden Görmez, bu konuda birçok eleştirilere maruz kaldıklarını vurguladı.

SAKIN DİNE KÜSMEYİN 

Üniversite öğrencilerine "varoluş", "bilgi", "insan" ve "alem" konularında fikir ve anlayışlarını netleştirmeleri gerektiğini bildiren Görmez, şunları kaydetti:

"İslam dünyasında olup bitenler, kendisini dindar olarak tasvip eden insanların yapıp ettiklerinden dolayı sakın, dine küsmeyin. Eğer dini sadece dindarların hayatında görmeye kalkışırsanız, yanılırsınız. Bugün Bağdat'ta ateşler, Şam'da, Kahire'de ateşler yükseliyor. En büyük sebebi üzülerek belirteyim, herkes kendini hakikatin yerine koymaya kalkışıyor. Allah, biz Müslümanlara hakikatin yolunda olmayı emretti, kendimizi hakikatin yerine koymayı emretmedi. Üzülerek belirteyim en büyük yanlışlıklarımızdan bir tanesi herkes kendini, kendi düşüncesini, kendi hizbini, kendi cemaatini hakikatin yerine ikame etmeye kalkışıyor. Halbuki biz, hepimiz hakikatin yolunda hizmet etmekle emrolunduk. Hiç kimse 'hakikat avucumda' diyemez, 'hakikat benim' diyemez. Biz hepimiz hakikatin yolunda olmakla mükellefiz."

DİN BUYSA BİZ YOKUZ DEDİLER 

Görmez, batı dünyasında dine koyulan mesafeler, din karşıtı bütün ideolojilerin dindarların tartışmalarından meydana geldiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Dindarlar birbirleriyle yüzyıl mezhep tartışmaları içine girdiler ve genç kuşaklar dediler ki 'eğer din buysa biz o dünyada yokuz' dediler. Dinden, dinin hakikatinden kopmayı tercih ettiler. Korkarım bugün İslam dünyasında da bu anlamsız, bu beyhude tartışmalar, dindarların birbirleriyle ilgili anlamsız güç kavgaları, anlamsız güç tutkuları, genç kuşakların zihninde aynı neticeleri doğuracak diye endişe ediyorum. Onlarda 'din buysa, dindarlık buysa, biz burada yokuz' diyecekler diye endişe ediyorum. Lütfen siz mabedi yeniden tanımlayarak, iman, akıl, üniversite, bilim ilişkisini yeniden inşa ederek ama kendinizi hakikatin yerine koymadan, hakikatin yolunda mesafeler katederek ancak bu soruların cevabını bulabilirsiniz."

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen, Eskişehir İl Müftüsü Niyazi Ersoy ve İlahiyat Uygulama Camisi Dernek Başkanı Hasan Tosun'un da konuşma yaptığı etkinliğe, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca, cami yapımına emeği geçen İş adamları ve bürokratlar katıldı.

Daha sonra Görmez, camiye bağışta bulunan hayırsever iş adamlarına plaketlerini verdi.