BIST 10.277
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.398,10
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Görme engelli öğrencilerin LYS azmi

Ural Görme Engelliler Derneği bünyesinde kurulan ''engelsiz dershane''de sınava hazırlanıyor.

Abone ol

Hukuk, öğretmenlik ve kamu yönetimi bölümlerine girmek için pazar günü ter dökecek görme engellilere, ODTÜ, Atılım ve Gazi üniversitesinde okuyan ve gönüllü üniversite öğrencileri eğitim veriyor. 100 gönüllü öğretmen, haftanın değişik günlerinde görme engelli öğrencilerle bir araya geliyor.

Haftada 40 saate yakın eğitim gören öğrenciler, sosyal bilgiler derslerini birkaç kişilik gruplar halinde, matematik derslerini ise birebir alıyor.

Engelsiz dershanede üniversiteye hazırlanan 15 görme engelli gençten 14'ü YGS'yi başarıyla geçerek, LYS'ye girmeye hak kazandı. Gençler, pazar günü yapılacak sınavda, hukuk, Türkçe ve sosyal bilgiler öğretmenliği ve kamu yönetimi gibi bölümlere girmek için ter dökecek.

Ural Görme Engelliler Derneği Başkanı Hasan Sayyıdan, görme engellilerin sosyal hayata entegrasyonunu ve eğitimli saygın bireyler haline gelmelerini sağlamak amacıyla 2002'de, ticari kaygı taşımayan Engelsiz Dershane'yi kurduklarını söyledi.

Bugüne kadar verdikleri eğitimle 70'den fazla görme engelli genci üniversiteli yaptıklarını vurgulayan Sayyıdan, öğrencilerin önemli bir kısmının Ankara Hukuk, Gazi Eğitim fakültelerinde eğitimlerine devam ettiğini belirtti.

Sayyıdan, 2008 yılında dershaneye devam eden öğrencilerin yüzde 100'ünün bir yükseköğretim programına yerleştiğine dikkati çekerek, ''Çocukların engellerine uygun planlı ve programlı eğitim vermemezin karşılığını bu şekilde alıyoruz'' dedi.

Engelsiz dershaneye devam eden öğrencilerin kazandıkları akademik birikimi KPSS'de de kullandıklarını vurgulayan Sayyıdan, ''Dershanemize devam ederek üniversiteyi kazanan, eğitimini tamamlayarak devlet dairelerine yerleşen öğrencilerimiz de var. Burada aldıkları akademik eğitim KPSS'de de başarılı olmalarını sağladı. 28 öğrencimiz, aralarında YÖK, Anayasa Mahkemesi, Tapu Kadastro ve EGO genel müdürlüklerinde bulunduğu devlet dairelerinde çalışıyor'' diye konuştu.

''MEKANA İHTİYACIMIZ VAR''

Dernek olarak bu yıl ciddi bir mekan sorunu yaşadıklarını anlatan Sayyıdan, dershaneyi kurdukları yıllarda hafta sonları TED'in, Mili Eğitim Bakanlığı'na bağlı Namık Kemal İlköğretim Okulu'nun sınıflarından yararlandıklarını daha sonra Çankaya Belediyesi'nin kendilerine 11 derslik tahsis ettiğini söyledi.

Dersliklerin bulunduğu binanın bu yıl boşaltılması nedeniyle bir apartman katı kiraladıklarını ifade eden Sayyıdan, dairenin kirasını ödemede zorluklar yaşadıklarını dile getirdi.

Mekan darlığı nedeniyle sınırlı sayıda öğrenci kabul edebildiklerini belirten Sayyıdan, bu yıl sadece lise son sınıf öğrencilerine ders verebildiklerini kaydetti. Başarı oranının yüksek olabilmesi için lise birinci sınıftan başlayan planlı ve programlı bir eğitime ihtiyaç olduğuna işaret eden Sayyıdan, sosyal sorumluluk sahibi kurumlardan engelsiz dershaneye geniş bir mekan sağlamalarını beklediklerini belirtti.

Sayyıdan, uygun bir mekana kavuştuklarında görme engelli öğrenciler için KPSS'ye hazırlık ve bilgisayar kursları da düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.