BIST 9.799
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.430,88
HABER /  SEÇİM

Google'dan tartışılan cumhurbaşkanlığı seçimi logosu

Google, Türkiye ana sayfasında cumhurbaşkanı seçimine özel hazırladığı logo seçmene yönelik mesajı mı içeriyor?

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi için hazırlanan görselde Google'un, bu sandığın içine atılmış olarak gösterdiği pusulada ise 3. kutucuğu işaretlediği görülüyor.

Bilindiği gibi oy pusulasının 3. sırasında cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu bulunuyor. İlk sırada Recep Tayyip Erdoğan ortada ise Selahattin Demirtaş ismi yer alıyor.

CHP TERSTEN BAKTI

CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, özel tasarımlı logodaki görselde ilk sıradaki adaya oy verilmiş gibi gösterildiği iddiasıyla İlçe Seçim Kuruluna başvurdu.

Google'ın ana sayfasında "doodle" olarak adlandırılan özel tasarımlı logoda, "Google" yazısında, üzerinde Türk bayrağı olan seçim sandığına, üç adayın bulunduğu seçmen pusulası atılırken görülüyor.

Üzerine tıklandığında Türkiye'de ilk kez gerçekleştiren cumhurbaşkanı seçimine ilişkin bilgilere ulaşılabilinen logo üç boyutlu olarak tasarlandı.

google-cumhurbaşkanliği-seçimi-doodle.jpg
"Doodle" olarak adlandırılan özel tasarımlı logolar, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, logonun üstüne tıklayarak o güne ait daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.

CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin, ise aksini düşündü. Google'ın ana sayfasında hzırlanan logonun Erdoğan'a destek mesajı taşıdığını iddia etti.

Şahin, yazılı açıklamasında, cumhurbaşkanı seçimi için propaganda yasağının dün saat 18.00'de başladığını hatırlattı.

Buna rağmen Google adlı erişim sitesindeki görselde, sandığa atılan oy pusulasında ilk sıradaki adaya oy verilmiş gibi gösterildiğini öne süren Şahin, şunları kaydetti:

"Seçimde üç aday olup oy pusulasındaki sıralama bellidir. Şikayet edilen sitede, belli bir adaya oy veriliyormuş gibi gösterilmesi sebebiyle usule, yasaya, Yüksek Seçim Kurulunun karar ve genelgelerine aykırılığın giderilmesi ve görselin kaldırılması için Nilüfer İlçe Seçim Kuruluna, CHP Nilüfer İlçe Başkanlığı adına tarafımca itiraz dilekçesi verilmiştir. Herhangi bir adayın pusulada sıra belli edilerek tüm Türkiye ve dünyada erişilebilen bir ortamda görsel olarak gösterilmesi doğru değildir. İtirazımızın amacı, seçimin yasalara uygun, eşit ve demokratik platformda geçmesinin sağlanmasıdır."