BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,75
ALTIN 2.433,26
HABER /  GÜNCEL

Gökçekten EGO savunması

Melih Gökçek, BOTAŞ'ı medyayı yanına alarak EGO'yu hedef almakla suçladı

Abone ol

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, EGO'nun Botaş'a olan borcunun 2 milyon dolar olmadığını iddia ederek, "BOTAŞ ile medya EGO'yu hedef alarak yıpratmaya çalışıyor" dedi.

Başkan Gökçek, Basın Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, BOTAŞ'ı medyayı yanına alarak EGO'yu hedef almakla suçladı. EGO'nun borcunun fevri şekilde abartıldığını dile getiren Gökçek, BOTAŞ'ın alacaklarının içinde EGO'nun borcunun sadece yüzde 3.69'lk bir bölüme isabet ettiğini söyledi. BOTAŞ'ın son zam olarak yaptığı yüzde 5.8'in EGO ile bir alakası olmadığını savunan Gökçek, bugünden itibaren bu konu hakkında EGO aleyhine haber yapan gazetelere tazminat davası açacaklarını ifade etti. EGO'nun Botaş'a borcu olduğunu ama medyanın bu borcu çok abarttığını dile getiren Gökçek, şöyle konuştu:

"EGO'nun borcu bizim hesaplarımıza göre, 320 milyon dolardır. Buda bugün itibariyle 467 milyon YTL'dir. Buda düşürüldüğünde borcumuz 304 milyon YTL'dir. Bu borcun 70 milyon doları yani 100 milyon YTL'si Sayın Karayalçın döneminden bize mirastır. Dolayısıyla bütün gürültü 204 milyon YTL için koparılmaktadır. BOTAŞ'ın alacakları içinde EGO'nun borcu yüzde 3.69'dur. Yapılan zam yüzde 5.8'dir. Borç ve alacakların kesinlikle zamla ilgisi yoktur".

Enerji ve tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in bu konuda samimi davranışından dolayı kendisini tebrik ettiğini kaydeden Gökçek, EGO'nun Botaş'a olan borcunu inkar etmediklerini söyledi. Doğalgaz tartışmalarının geçen dönemlerde de olduğunu hatırlatan Gökçek, "Ben o dönemlerde Türkmenistan dan 40 dolara doğalgaz getirileceğini söylemiştim. Yapılan yüklemelerden sonra ilgili bakanlık yıprandı. O dönemde de EGO'nun borçları vardı. O dönemde gaz yüzde 40 karlı satılıyordu. Sonra yüzde 30'lar ardından yüzde 14'lere kadar indi. Ankara'da 950 bin abone sayımız vardır" diye konuştu. Gökçek, daha önceleri EGO'nun doğalgaz abonelerinden 300 dolar aldığını EPDK'nın bu fiyatı 15 dolara indirdiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Daha önceki dönemlerde EGO'nun yatırımları iyiydi. Sonra yatırımlarımız kurutuldu. EGO'ya uzaydan para da gelmiyor. Doğalgaz satışını yüzde sıfır karla satmak mümkün değil. Olmayan para ile yatırım yapamayız. 200 trilyon lira ile Ankara'ya doğalgaz yatırımı yaptık. Doğalgazdan aldığımız para doğalgaza gitti".
Bir gazetecinin, 'BOTAŞ'a borcu kapatmak için nereden arsa vermek için önerdiniz?' şeklindeki soru üzerine Gökçek, "Doğalgazı Haziran ayında özelleştiriyoruz. Zaten yasa gereği doğalgaz satılacak. BOTAŞ'a önerdik ya Haziran ayında sattıktan sonra geri kalan borcumuzu kapatma ya da Büyükşehir Belediyesi'nin bir arsasını verme teklifinde bulunduk. Ama arsanın neresi olduğunu söyleyemem" diye konuştu.

Gökçek, BOTAŞ'ın 1990 yılında yüzde 62, 1994 yılında yüzde 109, 1996 yılında yüzde 80, 2001 yılında yüzde 93 zam yaptığını hatırlatarak, "2006 yılında yüzde 5.8 zam yapılıyor kıyamet kopuyor. Zaten muhalefet partisi muhalefet yapamıyor. Niçin daha önceki yıllar da daha büyük zamlar yapıldı. Kimse birşey yapamadı. EGO'nun o yılarda da borcu vardı şimdide borcu var. Doğalgaza yapılan zam Melih Gökçek zammıdır demek vicdana sığıyor mu? Borcumuz var borcumuzu inkar etmiyoruz" diye konuştu.