BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Gırgır geçenler varsın geçsinler

Kriz teğet mi geçti direk mi? Herkesin dilindeki soru bu. Erdroğan aksini söyleyenlere işte böyle cevap verdi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, krizin teğet geçmediğini iddia edenlere ''Ben (bu bizi teğet geçecek) dediğim zaman hala dalgaya vuranlar var, kendilerine göre. Kusura bakmayın, ama gırgır geçenler varsın geçsinler. Hala diyorlar (teğet geçmedi). Arkadaşlar bizi teğet geçecek. En az zarar gören ülke olacağız." cevabını verdi, 

Başbakan Erdoğan, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği tarafından Anemon Otel'de düzenlenen 2. Beyaz Altın Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de ''felaket tellallığı'' yapmanın ekonomiye hiçbir katkısının olmayacağını söyledi.

Bazılarının ''nasıl kriz tellallığı yaparım da bu krizden faydalanırım'' anlayışında olduğunu dile getiren Erdoğan, ''Ben de diyorum ki o alıştığınız Başbakanlardan değilim'' dedi.

Kamu net borç stokunu yüzde 63'ten yüzde 25'e düşürdüklerini belirten Erdoğan, Türkiye'nin borcunun 500 milyar dolara yükseldiğini iddia edenlerin bulunduğunu, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Erdoğan, ''Kılavuzları kim bilmiyorum'' diye konuştu.

''ARZUM, FAİZİ DE TEK HANELİYE DÜŞÜRMEK''

Devletin borçlanma faizinin yüzde 63'ten yüzde 13-14'e düştüğünü, Merkez Bankasının açıkladığı faiz oranının ise yüzde 11.5'e gerilediğini anlatan Başbakan Erdoğan, ''Arzum, enflasyonda nasıl tek haneliye düştüysek faizi de tek haneliye düşürmek. Niye ABD'de Avrupa'da düşüyor da biz düşürmeyelim? Bunu başaracağız'' dedi.

Ekonomideki felsefesinin bu olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, zaman zaman ekonomiyle ilgili kullandığı bu ifadelerden dolayı bazı hocaların ''Geçmişten bu yana yüzyıllardır lugatta böyle bir şey yok'' şeklinde değerlendirmeler yaptıklarına değindi Erdoğan, ''Yaşayarak geliyorum, damdan düşerek geliyorum. Bu ülkede maliyetleri düşürmek için kesinlikle faizleri düşürmek lazım'' şeklinde konuştu.

Kredi kartı borçlularına da değinen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''(Kredi kartı mağdurları) ifadesini kullanıyorlar. En akıllısı bile kullanıyor. Kusura bakmasınlar kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartı sebebiyle borçlananlar olur. Kredi kartıyla borçlananları şöyle bir farklı yere koyuyorum, onlara da dürüst gözüyle bakmam. Kredi kartı kullanıyorsan fazlasını kullanma. Zaman zaman bunu yaptılar. Şimdi diyorlar ki (bunları bağışlayın, affedin, bunun üzerine çizgi çekin). Nasıl çekeceksin? Kart mağduru olmayıp da alın teriyle kazananın hakkı ne olacak? Kredi kartı mağduru diye bir kurum oluşturacaksınız, bunların bedelini de onlara ödeteceksiniz. Biz burada emanetçiyiz. Siz bize bir emanet veriyorsunuz, biz bu emaneti adil biçimde kullanmak, kullandırmak zorundayız.''

Geçmişte 16 bankanın fona devredildiğini anımsatan Başbakan Erdoğan, ''Bu dönemde batan banka var mı?'' diye sordu. Erdoğan, bakkal dükkanı açar gibi banka kurdurtmadıkları için Hükümetleri döneminde batan hiçbir bankanın olmadığını söyledi.

Küresel krizi istismar etmeye, buradan çıkar sağlamaya dönük yaklaşımların devam ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, Ocak 2009 itibariyle Türkiye'de sanayi üretiminin yüzde 21 oranında azaldığını belirtti.

Erdoğan, sanayi üretimindeki düşüşün Macaristan ve Kore'de yüzde 21, İspanya'da yüzde 23, Japonya'da yüzde 46 oranlarında gerçekleştiğini kaydetti.

Ocak ayında ihracatta yüzde 29 oranında azalma görüldüğünü belirten Başbakan Erdoğan, Rusya'da bunun yüzde 50, Endonezya'da yüzde 35, Meksika'da yüzde 32, Brezilya'da yüzde 26,dünyanın en gelişmiş ekonomilerinden biri olan Japonya'da yüzde 46 oranında olduğunu söyledi.

FELAKET TELLALLIĞINA ÇEVİRECEK OLURSAK

Küresel krizin Türkiye'nin krizi olmadığını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ben (bu bizi teğet geçecek) dediğim zaman hala dalgaya vuranlar var, kendilerine göre. Kusura bakmayın, ama gırgır geçenler varsın geçsinler. Hala diyorlar (teğet geçmedi). Arkadaşlar bizi teğet geçecek. En az zarar gören ülke olacağız. Krize yönelik açıklamalarda bulunanlar, geçmişte (5 yıldır bire iki, üç, dört, beş katladım) diyenler vardı. Şimdi de farklı bir şey. Zaman gelir kar ile zarar ortaktır. Kardeşim zarar edersin, stoklarını da yeri geldiği zaman buna göre yaparsın, ama bir felaket tellallığına çevirecek olursak o zaman bazı sıkıntıların önü alınmaz, çünkü bu bir psikolojik baskı oluşturur. Bu psikolojik baskıya kimsenin vesile olmaması lazım, fırsat vermemesi lazım. Biz devlet olarak tabii ki elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Özellikle kamu bankalarıyla elimizden gelen desteği vereceğiz. Merkez Bankasının almış olduğu karar bir sinyaldir. Ha şunu da söyleyeyim;

ÖZEL BANKALARA UYARI

kamu bankalarının dışındaki bankalar da kamu bankalarıyla Merkez Bankasının sinyaline uygun adım atmazlarsa kusura bakmasınlar karşısında bizi bulacaklardır. (Merkez Bankası bu şekilde faiz oranlarını açıklayabilir. E biz ona uymak zorunda değiliz). Değilsin doğru. O senin doğal hakkındır, ancak normale döndüğünüzde o zaman kapısını çalacağınız insanların, şu anda kredi vermediğin insanlar olduğunu da herhalde biliyorsun değil mi, ama şimdi kapıyı kapatıyorsun. Ben de diyorum ki kamu bankaları da şu anda piyasayı balanse etmesi gereken bir görevin sorumluluğu içinde hareket edecekler. Onlar da piyasayı balanse edecekler.''

Küresel krizden sinyaller almaya başladıklarından itibaren gerekli tedbirleri hayata geçirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, gerektiği anda müdahalelerin yapıldığını, şu anda da bu süreci aynı şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, şu ana kadar 30'dan fazla tedbiri uygulamaya koyduklarını belirterek, ''Diyorlar ki (tedbir almıyorsunuz). 30'dan fazla tedbir aldık, ama bu tedbirlerin sana yansıması şöyle olmuştur, böyle olmuştur. Sen bunun farkında değilsin'' dedi.