BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Otomotivciler teşvik paketinden umutlu

Hükümetin otomotiv sektörüne yönelik teşvik paketi çalışması Nissan Otomotiv'i umutlandırdı.

Abone ol

Nissan Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı İlkim Sancaktaroğlu, Türkiye'de otomobil sektöründe geçen yıla göre daralma olduğunu belirterek, otomotiv sektörünün kurtuluşunun iç pazarın canlanmasına bağlı olduğunu bildirdi.

İlkim Sancaktaroğlu, yaptığı açıklamada, Ocak ve Şubat aylarında geçen yılın aynı dönemine göre binek araçlarda yüzde 30, ticari araçlarda yüzde 48'lik daralma olduğuna işaret etti. Otomotiv sektörünün kurtuluşunun iç pazarın canlanmasına bağlı olduğunu kaydeden Sancaktaroğlu, Almanya'da 9 yaş üzerinde araçlara 2 bin 500 avro teşvik geldiğini ve bu ülkede pazarın canlandığını, çevreci araçlara da teşvik verildiğini belirterek, Türkiye'de de hükümetin sıfır emisyonlu araçlar için teşvikler vermesi gerektiğini söyledi.

''Hükümetin otomotiv sektörüne yönelik teşvik paketi olursa, pazarda yüzde 15-20 artış olur'' diyen Sancaktaroğlu, alınacak şok tedbirlerle stokların azaltılabileceğini, üretimin artırılabileceğini bildirdi. Sancaktaroğlu, piyasanın canlılığını sürdürebilmesi için uzun vadeli tedbirler alınması gerektiğine işaret etti.

İç pazarda satışların canlanması için bankaların verdiği tüketici kredilerinin faizlerinin düşmesi gerektiğine işaret eden Sancaktaroğlu, Türkiye'de otomobillerin satışının yüzde 60-70'inin kredilerle gerçekleştiğini, kredi faizleri ve devletin kredi faizlerinden aldığı vergilerin düşmesi halinde satışların artacağını söyledi.

Hükümetin ÖTV ve KDV'de indirimden söz etmesinin otomobil satışlarını bıçak gibi kestiğini anlatan Sancaktaroğlu, ÖTV ve KDV inecek beklentisi yüzünden otomobil almak isteyenlerin beklemeye geçtiğini, bu durumun bir an önce açıklığa kavuşmasını istediklerini, aksi takdirde Mart ayında satışların tamamen duracağını kaydetti.

Türkiye'de 100 bin araçlık stok bulunduğunu belirten Sancaktaroğlu, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 100 bin araçlık stok var. Stok bittiğinde otomobilde zam kaçınılmaz olacaktır. Bu stoğun Temmuz ayına kadar bitirilmesi bekleniyor. Bu stok biterse otomobillerin fiyatına zam yapılacaktır. Çünkü şu andaki otomobillerin fiyatı, Avro 1,80 TL'ye göre belirlendi. Halbuki şimdi avro 2,20 oldu. Firmalar aradaki farkı otomobil fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacaklar. Eğer teşvik paketi erken açıklanırsa bu stok daha çabuk erir. Şu an araç almak için çok iyi bir zaman. Büyük kampanyalar var. Bu kampanyalar yakında bitecektir. Dış pazarda da yüksek stok olduğu için ihracat yapılamıyor. Dış pazardaki stok erirse o zaman biz de ihracat yapabiliriz.''

Dünyada otomobil firmalarının çok zor durumda olduğunu, bazı firmaların iflasın eşiğine geldiğini bildiren Sancaktaroğlu, Türkiye'de otomobil sektöründe batma olmayacağını ancak bu durumun devam etmesi durumunda işsizliğin artacağını, bazı fabrikaların süreli olarak kapanabileceğini bildirdi.

''NİSSAN PAZAR PAYINI ARTIRACAK''

Sancaktaroğlu, Nissan'ın Türkiye'deki pazar payını, geçen yıl 1.4'ten 1.8'e yükselttiğini kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Geçen yıl 1.4 olan pazar payımızı 1.8'e yükselttik. Üç yıldır yılın aracı seçilen Navara modelimize ilgi büyük. Qashqai modelimiz de pazar payımızı artırdı. Note modelimiz filo paylarını artırmaya başladı. Cenevre'de tanıtılan NV200 ticari araç 2010 yılından itibaren Türkiye'de satılmaya başlayacak. Aynı zamanda Qashqai modelimizin uzun versiyonu da bu yılın sonuna doğru piyasaya sürülecek.

Geçen yıl Nissan markalı 6 bin 200 araç satıldı. Bu yıl da teşvik paketleri olursa aynı rakamı yakalarız. Bizim asıl sıçramamız, ticari aracın piyasaya gireceği 2010 yılıdır. 2010 yılında Türkiye'deki pazar payımızı yüzde 2'ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Asıl sıçrama 2011 yılından sonra olacak. Otomotiv sektöründe ibre 2011 yılından sonra yukarılara doğru çıkacak.''