BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Giresun'daki facianın nedeni belli oldu

Giresun'da 9 kişinin ölümü ile sonuçlanan kazanın bilirkişi raporu belli oldu: Şoför uyudu veya güneşten direksiyon hâkimiyetini yitirdi

Abone ol

Giresun'un Görele ilçesinde Karadeniz Sahil Yolu'nda meydana gelen ve 9 kişinin feci şekilde öldüğü Faciaya ilişkin bilirkişi raporu belli oldu: Şoför uyudu veya güneşten direksiyon hâkimiyetini yitirdi. Kazadan 300 metre önce yolcu indirildiği bilgisi yanlış. Elektrik aksamından çıkan kıvılcım yangını başlattı

Giresun'un Görele ilçesinde Karadeniz Sahil Yolu'nda meydana gelen ve 9 kişinin feci şekilde öldüğü kazada, yangının nedenine ilişkin rapor, şoför hatasına ve de elektrik aksamına dayalı yangına işaret ediyor. Otobüsün devrildikten hemen sonra nasıl bu kadar çabuk alev aldığı konusunda çeşitli teoriler ortaya atılmıştı. Otobüste yakıt olarak solventle karıştırılıp inceltilmiş 10 numara yağın kullanılmış olabileceği ve bu nedenle yağın hemen alev aldığı iddia edilmişti. Şirket yetkilileri ise bagajda piknik tüpü olabileceğini dile getirerek, patlamanın kazadan önce olduğunu, şoförün uyuması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını ileri sürmüştü.

ŞERİT İHLALİ YAPILMIŞ
Ancak kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu tüm bu teorileri ve açıklamaları geçersiz kıldı. Buna göre kazanın meydana geliş nedeni, şoför hatası... Şoförün şerit ihlali yaptığı ve kazadan sonra yan yatan otobüste elektrik aksamından çıkan kıvılcım nedeniyle yangın çıktığı tespit edildi. Firma yetkililerinin iddia ettiği gibi kazadan 300 metre önce şoförün yolcu indirmediği de belirlendi. Rapora göre; şoförün uyumuş olması ya da gözüne güneş geldiği için direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi ağırlık kazanıyor. Bilirkişilerin hazırladığı ve Görele Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Trafik Kanunu'nun 56. maddesine göre şerit izleme kuralları ihlal edilmiştir. Giresun Devlet Karayolu Soğuksu Mahallesi'ne gelen otobüs, bölünmüş yolun sol tarafında orta refüje sol ön lastiğiyle çarpıp yaklaşık 38 metre ileride yine orta refüjdeki çift taraflı ayakları olan yol üstü bilgilendirme levhası direğine çarptıktan sonra aracın sağ tarafına yan yatması sonucunda kaza meydana gelmiştir. Kazadan sonra elektrik aksamından çıkan kıvılcımla otobüs yanmaya başlamıştır."

UYKU, ŞOFÖR HATASIDIR
İsmini vermek istemeyen bir emniyet yetkilisi, yolla ilgili herhangi bir sorun olmadığını, kazanın şoför hatası sonucu meydana geldiğini belirterek, "Araçta kazadan önce patlama meydana geldiği iddiası ihtimal dışıdır. Böyle bir durum yaşansaydı yolda fren izi olurdu. Fren ani bir tepkidir. Bu tepkinin olmadığını görüyoruz" dedi. Yeni yasayla birlikte uykunun kusur olmaktan çıktığını vurgulayan yetkili, "Bu yüzden rapora sebep olarak uyku yazamıyoruz ancak sürücü hatası diyoruz. Ayrıca yüzdelik kusur da kalktığı için bu da rapora yazılamıyor" diye konuştu. Otobüsün Görele'de yolcu indirdiği iddiasının doğru olmadığını, şoförün en son Tirebolu'da yolcu indirdiğini ve sonrasında uyumuş olabileceğini belirten yetkili şu bilgileri verdi: "Araştırmamızda şoförün Görele'de yolcu indirmediğini tespit ettik. En son yolcuyu Tirebolu'da indirmiş. Tirebolu ilçesi ile kazanın yapıldığı yer arasında yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe var. Sürücü bu mesafede uyumuş ya da gözüne güneş geldiği için direksiyon hâkimiyetini kaybetmiş olabilir."