BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.509,93
HABER /  GÜNCEL

Gilles Jacquier'in uğradığı saldırıda soru işaretleri

Fransız televizyon kanalı France Deux için çalışan gazeteci Gilles Jacquier'in Çarşamba günü Suriye'de öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Paris'te adlî soruşturma açıldı.

Abone ol

Fransız televizyon kanalı France Deux için çalışan gazeteci Gilles Jacquier'in Çarşamba günü Suriye'de öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Paris'te adlî soruşturma açıldı.

Humus kentinde hükümet yanlısı bir mahalleyi ziyaret eden gazeteciler arasında olan Jacquier, havan topu ve füze güdümlü bombalarla düzenlenen saldırıya hedef olmuştu. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı.

BBC'nin Paris muhabiri Hugh Schofield, Gilles Jacquier ile birlikte Suriyelilerin de ölümüne yolaçan saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunun giderek tırmanan tartışmalar yarattığını aktarıyor.

Yüzeysel olarak bakıldığında saldırganların Humus'taki hükümet karşıtları olması gerektiği düşünülse de, saldırı sırasında gazetecilerin hükümet yanlısı bir bölgede ve hükümetin koruması altında bulunduğuna dikkat çekiliyor. Jacquier'in cenazesini almak için Suriye'ye giden France Deux televizyonu haber müdürü, "yanıtlanması gereken kimi sıkıntılı sorular bulunduğunu" söyledi.

France Deux, ziyaret sırasında gazetecilere eşlik eden askerlerin saldırının başlamasından hemen sonra niçin ortadan kaybolduklarını öğrenmek istiyor. Ayrıca Suriyeli televizyon muhabirlerinin nasıl olup da hemen olay yerinde beliriverdikleri sorgulanıyor.

Le Figaro gazetesi, daha da ileri giderek Élysée Sarayı'ndan bir yetkiliye dayanarak, Fransız hükümetinin bu saldırının Suriye yetkililerinin bir tertibi olmasından kuşkulandığını yazdı. Aynı yetkili, o anda orada batılı gazetecilerin bulunacağını sadece Suriye hükümet görevlilerinin bildiğini söylüyor.

Élysée Sarayı yetkilisi, bu olaydan, yabancı gazetecileri ülkeye gitmekten caydırma çabasında olan ve protestocuları, vicdansızca adam öldüren gruplar olarak göstermek isteyen Suriye hükümetinin kazançlı çıktığını belirtiyor.

Suriye makamları ise olay hakkında kendi soruşturmalarını yürüttüklerini belirtiyorlar.