BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.511,21
HABER /  GÜNCEL

Söylentiler dünya piyasasında düşüşü tetikledi

Standart and Poor's'un bazı euro ülkelerinin kredi notunu düşüreceği söylentisi üzerine Londra, Frankfurt ve New York borsalarında düşüş yaşandı.

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), aralarında Fransa'nın da bulunduğu bazı euro bölgesi ülkelerinin kredi notlarını düşüreceği iddiası üzerine dünya piyasalarında düşüş yaşandı.

Kuruluşun, Fransa ve Avusturya'nın 'AAA' olan uzun vadeli kredi notlarını düşürdüğü söylentileri üzerine Londra Borsası'nda FTSE-100 Endeksi yüzde 0,5, Frankfurt Borsası'ndaki Dax Endeksi 0,6 ve New York'taki Dow Jones Endeksi ise 0,8 oranında düşüş sergiledi.

Almanya, Hollanda ve Lüksemburg'un 'AAA' olan kredi notunun ise düşürülmediği iddia ediliyor.

Caxton FX'ten ekonomi uzmanı Richard Driver, konuyla ilgili resmi bir açıklama olmamasına rağmen, ismi açıklanmayan bir hükümet yetkilisinin başlattığı sanılan spekülasyonların piyasa tarafından ciddiye alındığını söyledi.

Fransa 'iyi durumda' iddiası

İddiaların ardından bir açıklama yapan Fransa hükümet sözcüsü Valerie Pecresse, Fransa'nın ''kendinden emin'' olduğunu ve ''borçlarını ödeyebileceğini'' söyledi.

S&P ise söylentiler üzerine şimdi açıklama yapmayacaklarını ancak kredi notları ile ilgili açıklamanın kısa bir süre sonra yapılacağını duyurdu.

Pecresse, BFM televizyonuna yaptığı açıklamada, ''Bugün Fransa, kendinden emin, borcunu ödeyebilir, bütçe açığına ilişkin haberler beklenenden iyi'' dedi.

Valerie Pecresse, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un Fransa'nın kredi notunu düşüreceğine ilişkin iddiası konusunda özel bir yorum yapmayı ise reddetti.

Bugün euronun değeri de, dolar karşısında son 16 ayın en düşük seviyesine geriledikten sonra kısmi bir yükseliş sergiledi.