BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.437,03
HABER /  GÜNCEL

Gezi Parkı'nda Ramazan: Yeryüzü İftarı

Gezi Parkı eylemlerinde yer alan Anti-kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar gruplarının çağrısıyla bugün Taksim’de sokaklarda iftar sofraları kurulacak. Peki Yeryüzü İftarı adlı bu organizasyon neyi hedefliyor?

Abone ol
Her yıl Ramazan ayında iftar çadırlarının kurulduğu İstanbul, Taksim’de bu yıl benzerlerinden farklı bir iftar organizasyonu gerçekleştiriliyor.

Gezi Parkı eylemlerinde de yer alan Anti-Kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar gruplarının çağrısıyla bu yıl Taksim’de, Yeryüzü İftarı adıyla bir iftar organizasyonu gerçekleştiriliyor.

Yeryüzü İftarı kapsamında ilk olarak bugün Galatasaray Lisesi önünden Gezi Parkı’na kadar kurulacak olan Yeryüzü Sofraları, bildik iftar sofralarından farklı.

BBC Türkçe’ye bu sofralarla ilgili bilgi veren, Anti-Kapitalist Müslümanlar’ın önde gelen isimlerinden İhsan Eliaçık ve Devrimci Müslümanlar Dönem Sözcüsü Hadiye Yolcu, kurulacak sofraların doğrudan halkın kendi sofraları olduğunu, dayanışma ruhunu yansıtacağını söylüyorlar.

“Sermayenin lüks iftarları kapitalizm, egemenlerin iftar çadırları sömürü, halkın Yeryüzü Sofraları özgürlüktür” sloganıyla gerçeleştirilen Yeryüzü İftarı organizasyonu kapsamında çadır kurulmayacak. İsteyen herkes iftarlıklarını getirip sokakta yere örtü sererek bunları insanlarla paylaşacak.

İhsan Eliaçık çadır kurmamalarının nedenini şöyle açıklıyor: “Çadırları devlet kuruyor. Biz devletin insanlarla bir sömürü ilişkisi yaratan bu çadırlara da sponsorlu çadırlara da karşıyız. Aynı zamanda lüks otellerdeki pahalı iftarlara da karşıyız. Herkes yanında sade iftar menüsünü getirecek. Örneğin ben bugün 10 poğaça, 10 ayran alıp Taksim’e gideceğim.”

'Oruç tutmayanlar da gelsin'

Çadırsız sofraların flamasız, bayraksız ve sponsor desteği olmadan kurulacağını belirten Hadiye Yolcu ise “Biz Anti-Kapitalist Müslümanlar ve Devrimci Müslümanlar olarak sadece çağırma noktasında öncülük yapıyoruz. Biz vesile oluyoruz. Bu sofraları halk kendisi kuracak, halk kendi öncülük yapacak. Herkes ekmeğini alıp gelecek” diyor.

Yolcu, herkes derken gerçekten herkesi kastettiklerini söylüyor:

“Oruç tutanlar ve tutmayanlar diye de ayırmıyoruz. Bizi sürekli arıyorlar, 'ben oruç tutmuyorum ama gelip katılmak istiyorum' diyenler oluyor. Herkesi çağırıyoruz.”

Eliaçık ve Yolcu, Gezi Parkı eylemlerindeki ruhun bu iftarlarla Ramazan’a taşınacağını söylüyorlar.

Eliaçık, “Gezi’de 15-16 gün boyunca bir arada yaşam rüyası hayata geçirildi. Orada yüzlerce yeni insanla tanıştım. Muhabbete doyamadım. Onların çağırdığı yerlere yetişemiyorum. Biz bunu çok sevdik ve bırakmak da istemiyoruz. Yeryüzü sofraları dayanışma, birlik ve beraberliği yansıtıyor” diyor.

Yolcu da, “Bu iftarlar Gezi ruhunu yaşatmak adına, paylaşımı öne çıkarmak adına yapılıyor. Biliyoruz ki en çok korktukları şey paylaşım. Bu Ramazan böyle bir ruhla geçsin istiyoruz” diye konuşuyor.

Eliaçık ve Yolcu, Ramazan boyunca Yeryüzü Sofraları’nın Türkiye’nin farklı yerlerinde kurulmasını beklediklerini söylüyorlar.

Büyükşehirlerde Gezi Parkı sonrası devam eden park forumlarında da bu sofraların her akşam kurulması bekleniyor.

Yeryüzü Sofraları’yla ilgili duyurular Twitter’da #yeryuzuiftari etiketiyle yaygınlaştırılıyor.