BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu, sürece devam dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın kapalı kapılar ardında yazılacak bir metin olmadığını belirterek, görüşmelere hiçbir mazere...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasanın kapalı kapılar ardında yazılacak bir metin olmadığını belirterek, görüşmelere hiçbir mazeret üretilmeden devam edilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin TBMM Başkanı Çiçek’in dün yaptığı “Seçim sürecine girildi. Bu süreçte yeni Anayasa çalışmalarının yapılamayacağını ve daha da uzatamayız” açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda her partiden üç milletvekili arkadaşımız var. Yerel seçimlerde bu arkadaşlarımız gerekirse seçim sürecine katılamamış olurlar. Anayasa gibi çok temel bir değişikliği yapıyorlar, önemli bir görev üstlendiler” dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerinin Meclis’in tatilde olduğu dönemde de çalışabileceklerinin altını çizen Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Burada bütün mesele niyette. Anayasa metni bir uzlaşma metnidir. Demokrasimizin ana omurgasını oluşturuyor. Güçler ayrılığı ilkesinin çok kalıcı ve demokrasiyi güçlendirecek bir yapı içerisinde oluşturulması gerekiyor. Yasama-yürütme-yargının yanında medya özgürlüğü çok önemli. Bütün bunların anayasal güvencelere kavuşturulması gerekiyor. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı çok önemli. Üniversitelerin özerkliği ve özgürlüğü çok önemli. Eğer Türkiye bunları yapabilirse büyük bir mesafe alacaktır. Gezi Parkı eylemlerini düşünün arkadaşlar. Geleceğimiz olan gençler özgürlük istiyorlar. Daha güçlü bir demokrasi istiyorlar. Bunu yapacak olanda siyasal partilerdir. Gerçekten özgürlüğü ve demokrasiyi bu ülkeye getireceksek bunun ilk adımı anayasayla olacaktır. Bunu yapmak durumundayız.”
“Geri çekilmek, tatil geliyor, seçim geliyor gibi mazeretlere sığınmak doğru değildir” diyen Kılıçdaroğlu, anayasanın temel bir yasa olduğunu ve bu temel yasa üzerinde herkesin oturup düşünmesinin gerektiğinin altını çizdi. Anayasanın bütün boyutlarıyla tartışılması gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bakın biz daha bu sürecin ortasındayken görüşülen maddelerin üzerinde uzlaşı sağlansın, sağlanmasın sivil toplumun tartışılmasına açılmasını istiyoruz. Çünkü toplumda, gençlerimizde katılmalıdır bunlara. Üniversiteler katılmalıdır. Acaba hangi maddeler üzerinde nasıl uzlaşı sağlandı. Hangi maddeler üzerinde hangi siyasal partinin kendi marji var, kendi çekincesi var. Bütün bunlar tartışılmalıdır. Anayasa kapalı kapılar ardında yazılacak bir metin değildir. O nedenle biz anayasa önem veriyoruz, çalışmalara önem veriyoruz. Milletvekili arkadaşlarımız çalışıyorlar, katı veriyorlar. Uzmanlar katkı veriyorlar. O nedenle görüşmeye hiçbir mazeret üretmeden devam edilmelidir diye düşünüyoruz” dedi.