BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Gezi olayları Erdoğan'a karşıydı

SETA'nın yaptığı araştırmalarla yazdığı rapora göre 'Gezi' olayları Başbakan Erdoğan'ı düşürmek için çıkarıldı.

Abone ol

Siyaset Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı'nın (SETA), Gezi raporuna göre, eylemler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı düşürmek amacıyla organize edildi.

"Postmodern Vesayet" ifadesiyle tanımlanan, SETA tarafından Gezi eylemleriyle başlayan süreç ve sonrası için hazırlanan analizde, "Sokak, siyaseti terbiye etmek üzere hareketlendirilmiş, siyaseti vesayet altına almanın yeni enstrümanı olmuştur" denildi.

Analizde, "Gezi'nin dinamiği, Yeni Türkiye'nin AK Parti ve Erdoğan tarafından inşa edilmesine yönelik itirazdı.

EYLEMCİLER CHP'Lİ

Kısa ve orta vadeli hedefi, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Erdoğan'ı "Yalnızlaştırmak, zayıflatmak, pazarlığa mecbur etmek kısaca vesayet altına almaktı" tespitine yer verildi. Eylemcilerin diğer tespitleri şöyle:

Gezi'ye Gezi'den öte, başka bir anlam yüklendi. Eylemcilerin kim oldukları ve ne istedikleri tartışılmazken, eylemler Erdoğan ve AK Parti'ye karşı güçlü muhalefetin başlangıcı olarak başladı.

Eylemcilerden yarıdan fazlası CHP seçmeni ve diğerlerinin de yarıya yakının bir sonraki seçimlerde mutlaka CHP'ye oy vereceğini ifade etti.

AK Parti, toplumun belirli kesimlerinin kaygılarını depreştiren söylemlerden uzak durmalı, yeni sistemin hangi siyasal değerler üzerinden inşa edileceğine yönelik kendisine yöneltilen soru ve eleştirileri, cevaplamalı, yaşam tarzı kaygılarını gidermeye çalışmalı.