BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  EKONOMİ

Gezi faizleri nasıl yükselişe geçirdi?

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, lobinin faizleri tekrar yükselişe geçirdiğine dikkat çekti.

Abone ol

Yaklaşık bir aydır devam eden Gezi Olaylarıyla ile ilgili yaptığı açıklamaları kamuoyunda büyük ilgi gören, Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal BAN, yaşananlardan herkesin zarar gördüğüne dikkat çekti.

Bugün Gazetesi’ndeki köşesinde yaptığı açıklamalarda, "İnsanoğlu, diğer canlılardan farklı olarak ‘irade’ sahibi olarak yaratılmıştır. Bu ‘irade’ yanlış yönde kullanılır, ‘kötü niyetlilerin’ istifadesine sunulursa büyük zararlar meydana gelebilir. ‘Aklını doğru yönde kullanmayanlar’ yüzünden masumlar da büyük zararlara uğrayabilirler" diyen Ban, yabancı medyanın gezi olaylarına karşı takındığı tavrı da eleştirerek yazısına şöyle devam etti:

YABANCI MEDYA FIRSATTAN İSTİFADE EDİYOR

“Yabancı medya, fırsattan istifade olayları saptırarak abartınca, borçlanma maliyetlerimiz yükseldi, hisse senetleri piyasasından büyük çıkışlar oldu ve turizm sektörü de yüzde 30’luk rezervasyon iptaliyle ‘darbe’ yedi.”

GEZİ PARKI'NIN MALİYETİ 99.6 MİLYAR LİRA

Bir çok kez konuyla ilgili yazılar yazdığını ve katıldığı canlı yayınlarda benzer şeyleri söylediğini de hatırlatan Prof. Dr. Ünsal BAN, Gezi Parkı olaylarının doğrudan ve dolaylı maliyetinin 99.6 milyar lira olduğunun altını çizdi ve güven ortamının zedelenmesinden dolayı, zamanla ortaya çıkması kuvvetle muhtemel maliyetlerin de olacağını vurguladı.

LOBİ, FAİZLERİ TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇİRDİ

Türkiye’nin gösterge faiz oranlarını tarihi düşük seviye olan yüzde 4.75’e indirmiş olmasının muazzam bir durum olduğunu ve bu duruma katlanamayan “lobi”nin faizleri tekrar yükselişe geçirdiğine de dikkati çeken BAN, sürecin kazananlarının ise başta Almanya ve İngiltere olmak üzere sermaye yoğun ülkeler olduğunu ve önümüzdeki iki aylık süreçte de faiz artışından kaynaklanan 12.6 milyar liralık “vurgunları” olduğunu belirtti. FED’den gelen son açıklamaların genişleme programını önümüzdeki süreçte sonlandıracağını da söyleyen Ban, bu durumun, doların değer kazanmasına ve ABD devlet tahvil getirilerinin artmasına neden olacağına işaret etti.

TURİST POTANSİYELİ İTALYA VE İSPANYA'YA KAYDI

Diğer yandan BAN, Türkiye’nin turizm sektöründe de yaşanan rezervasyon iptalleri oranlarını göz önüne alarak; büyük bir gerilemeye sahne olacağı ve sahip olunan turist potansiyelinin Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerine kaydığı söyledi.

Prof. Dr. Ban, yazısını “Duran Adam” eylemlerine atıfta bulunarak şöyle noktaladı:

“Gezi eylemcileri, Büyük Atatürk'ün savaş meydanlarında hezimete uğrattığı "Yunan'a çalışmış oluyorlar" yani!..

"Aferin" mi desek?..

Sonuç olarak: Tablo ortada; Gezi olaylarına dış güçlerden hangileri destek verdiyse, kârlı çıkan onlar oldu.

Kolayca provokasyona gelen ilgili vatandaş, hazır "Duran adam" pozisyondayken düşünsün:

Ülkemizin bu kadar büyük kayıplara uğramasından ve eloğlunun bu kadar büyük vurgunlara imza atmasından memnuniyet mi duyuyor üzüntü mü?..

Üzülmeyen eloğluna çalışmaya devam etsin!”