BIST 9.556
DOLAR 32,48
EURO 34,80
ALTIN 2.488,77
HABER /  DÜNYA

Gerilim artıyor

Moskova’da milliyetçilerin ayaklanmasına neden olan cinayet, Rusya ile Azerbaycan arasında gerilime yol açtı.<br/>Azerbaycan’ın Uluslararası...

Abone ol

Moskova’da milliyetçilerin ayaklanmasına neden olan cinayet, Rusya ile Azerbaycan arasında gerilime yol açtı.
Azerbaycan’ın Uluslararası Diaspora Merkezi Başkanı İsmail Ağayev, katil zanlısı olarak Azeri asıllı Orhan Zeynalov’un tukuklandığı cinayetin ardından Rusya’nın, olayı tüm Azerbaycanlılar’a mal etmeye çalıştığını söyledi. Bugün Rusya Büyükelçiliği önünde bir protesto eylemi düzenlemek isteyen Ağayev, polisin izin vermemesi üzerine bir basın açıklaması yaptı. Ağayev, ”Moskova’da meydana gelen olaylar dünya üzerindeki tüm Azerbaycanlıları kızdırmıştır. Bu olayı bütün Azerbaycanlılar yapmış gibi göstermek Rusya’nın huyu. Rusya’da, yılda 15-20 bin kişi bu tür olaylarda hayatını kaybediyor. Bunu, Azerbaycanlılara karşı kullanıyorlar” dedi.

RUS BÜYÜKELÇİ: "OLAYLAR MİLLİ MESELE HALİNE GETİRİLMEMELİ"
Protesto girişiminin ardından basın mensuplarını büyükeçilik binasına davet eden Rusya’nın Bakü Büyükelçisi Vladimir Doroxin ise burada yaptığı açıklamada, "Olayla ilgili herkesin bilgisi var. İlişkilerin normal devam etmesi için Rusya elinden geleni yapıyor. Bu olay ilişkilerimizi etkilemedi. Azeri göçmen işçilerin işlerine devam etmesi bizim için önemli" dedi.
Katil zanlısının tutuklanmasının ardından güvenlik güçleri tarafından darp edilmesiyle ilgili konuşan Büyükelçi Doroxin, "Bu konuda çelişkili haberler var. Zanlının tutuklanma anı gerçekten iç açıcı değil ama sizler de, dikkate alırsınız ki, bu çok bir ağır cinayettir. Zanlı silahı ile beraber yakalanmış, daha vahim olayların yaşanmaması için operasyona özel harekat polis ekibi iştirak etmiştir. Bu tür ekipler tüm ülkelerde faaliyet gösteriyor ve bu gibi olaylara müdahale ediyor. Cinayet zanlısına avukat temin edilmiş, yeterli Rusçası olmadığından tüm yazılı bilgiler Azerbaycan Türkçesine çevrilmiştir ve şikayet etme hakkına sahiptir" şeklinde konuştu.
Moskova’daki Azerbaycan Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu ile sürekli temas halinde olduğunu söyleyen Doroxin, "Bu olaylar milli mesele haline getirilmemeli. İlişkilerimiz eskisi gibi devam etmeli, bunu temenni ediyorum. Siz gazetecilerden de bu olaylara tarafsız bakmanızı arzu ediyorum” ifadelerini kullandı.

OLAY 9 EKİM GECESİ MEYDANA GELDİ
Moskova’da milliyetçi protestolara yol açan Yegor Şerbakov cinayeti, 9 Ekim gecesi kentin Biryulovo-Zapadnoe ilçesinde meydana gelmişti. Şerbakov ve kız arkadaşı, eve dönerken kendilerine yaklaşan bir adamın saldırısına uğramıştı. Genç adam olay yerinde hayatını kaybederken, şüpheli kaçmıştı. Biryulovo’da 13 Ekim Cumartesi günü, Şerbakov’un katilinin yakalanması talebiyle başlayan halk yürüyüşü, Biryuza Ticaret Merkezi ve sebze pazarı önünde şiddet olaylarına dönüşmüş, göstericiler ve polis arasında arbede yaşanmıştı.
Protestocular daha sonra ağırlıklı olarak Azerbaycanlılar ve Kafkas kökenli göçmenlerin çalıştığı sebze-meyve haline saldırı düzenlemişti.

MOSKOVA’DA 16 EKİM’DE AZERBAYCAN VATANDAŞI HUNHARCA ÖLDÜRÜLDÜ
Protesto eylemlerinden üç gün sonra Moskova’da, 1986 doğumlu Azerbaycan vatandaşı Ruslan Garahanlı hunharca katletildi. Garahanlı’nın sert bir cisimle darp edildiği, daha sonra da çok sayıda bıçak darbesiyle öldürüldüğü belirlendi. Cinayetin ardından Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Rusya’dan cinayetin en kısa sürede aydınlatılmasını talep etti.

AZERBAYCAN RUSYA’YA NOTA VERDİ
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Rus güvenlik güçlerinin, henüz suçu kesinleşmeyen zanıl Orhan Zeynalov’a karşı aşırı güç kullanmasından dolayı Moskova’ya nota verdi. Notada, mahkemeye çıkmadan katil zanlısını suçlu ilan edildiği, Rus basınının olayı abartarak tüm Azerbaycanlılar’a yönelik suçlamalara dönüştürdüğü belirtildi.

RUS POLİSİ KARIŞIKLIK ÇIKARMAK İSTEYEN BİR ÇETEYİ YAKALADI
Bu arada Rusya’nın St. Petersburg şehrinde polis, halkı ayaklandırarak Kurban Bayramı’nı kana bulamak isteyen bir şebekeyi ortaya çıkardı.
Polis, şebekenin iki kişiye para verip kendilerini yaralattığını ve bunu göçmen Müslümanlar yapmış gibi göstererek halkı sokağa dökmek istediklerini açıkladı.
Yerel polis tarafından ortaya çıkarılan plana göre, şehirdeki ırkçı ve dazlak gruplar iki kişiyi para karşılığında kendilerini yaralaması için ikna etti. Parayı alan ve genç yaşta olduğu açıklanan şahıslardan biri kendini bıçakla, diğeri ise şok tabancasıyla yaraladı.
Polis 20’şer bin ruble (650 dolar) karşılığında kendilerini yaralayanlardan birinin isminin Vasliy Baranov (25), diğerinin de 16 yaşında bir genç olduğunu açıkladı.
Polis, planı yapanların bu sayede yerel halkı galeyana getirmek istediklerini ve Kurban Bayramı’nı da bahane ederek ortalığı karıştırmaya çalıştıklarını belirtti.
Olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiği açıklandı. Polis tarafından gözaltına alınan ırkçı çete, bölücülük suçuyla yargılanacak.
(İHA)