BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Suudilerden BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine ret

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ilk defa seçilen Suudi Arabistan, geçici üyelerin belirlendiği seçimlerden bir gün sonra üyeliğini çifte standart uygulandığı gerekçesiyle geri çevirdi.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ilk defa seçilen Suudi Arabistan, geçici üyelerin belirlendiği seçimlerden bir gün sonra üyeliğini geri çevirdi.

Suudi Arabistan, BM Güvenlik Konseyi'nde "çifte standartlar" olarak nitelediği sorunların dünyada barış sağlanması için çalışılmasını zora soktuğunu öne sürüyor.

Ülkeden yapılan açıklamada Konsey'in Filistin ve Suriye konularında "görevlerini yerine getirmediği"; ayrıca "Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın da cezalandırılmadan halkını katletmeye devam etmesine göz yumduğu" iddia edildi.

Reform çağrısında bulunan Suudi hükümeti, daha fazla detay sunmadı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki 10 geçici üyenin seçiminde nomalde büyük rekabet yaşanıyor.

Söz konusu 10 üye, diğer beş daimi üyeyle birlikte (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) uluslararası güvenlik konularında kararlar veren ve Birleşmiş Milletler'in en üst konseyi olan Güvenlik Konseyi'nde iki yıllığına yer alıyor.

BBC diplomasi muhabiri Bridget Kendall, Suudi Arabistan'ın gıptayla bakılan bu pozisyonu kullanarak açık bir protesto yaptığını söylüyor.

Bu, Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler'deki ikinci protestosu.

Bu ayın başlarında Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, benzer şikayetlerle BM Genel Kurulu'na yapacağı konuşmadan vazgeçmişti.

Muhabirimiz, bunun dikkat çekici bir hamle olduğunu, ama Suudilerin istediği gibi reformlar yapılmasını sağlamasının olası olmayabileceğini söylüyor.