BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay subay mı fişledi?

Ankara'da çok ilginç bir iddia ortaya atıldı. Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre Ergenekon için tüm subaylar fişlendi!

Abone ol

Ergenekon, Genelkurmay'da iç hesaplaşmaya mı neden oldu? Bugün ortaya atılan bir iddiaya göre Genelkurmay, Ergenekon soruşturması kapsamında özellikle de gizli belgelere ulaşma yetkisine sahip tüm birimleri birer birer inceledi ve görev yapanların siyasi görüşleri isimlerinin karşısına not edildi.

Genelkurmay Başkanlığı 2455 sayfalık Ergenekon iddianamesinde askerin adının geçtiği bölümler için harekete geçti ve dev bir soruşturma başlattı. Genelkurmay, muvazzaf-emekli ayrımı yapmadan görev yapmış tüm subayları inceledi ve isimlerinin karşısına hangi siyasi partiye yakın oldukları not edildi.  

SUBAYLAR MERCEK ALTINA ALINDI

Kanal D'nin haberine göre soruşturma kapsamında önce askeri savcılar harekete gecti. Gizli askeri belgeleri sızdıranları araştırmaya başladı. Komuta kademesi de boş durmadı. Karargah öncelikle kanun ve yönetmeliklere aykırı davranan muvazzaf subayları belirlemek için kolları sıvadı.

BU FİŞLEME DEĞİL DE NE?

Genelkurmay öncelikle askeri sırların dışarıya sızmasını önlemeyi amaçlıyordu. Bu nedenle istihbarat bilgilerini görenler, okuyanlar ve işlem yapanlar yakın takibe alındı. Onların kimlerle ilişki kurduğu, hangi siyasi eğilimler taşıdığı belirlendi. Gizli bilgileri görme yetkileri yeniden düzenlendi. Kuşku duyulan personelin görev yerleri değiştirildi. Bilgi sızdırdığı saptananlar hakkında da yasal işlem yapıldı. Bütün bunlar büyük bir sessizlik içinde gerçekleştirildi.

ÇIKTIKLARI PROGRAMLAR KONUSUNDA UYARILDILAR

Çok gizli iç soruşturmada rütbe ve makamı ne olursa olsun subay ve astsubayların derneklerle ilişkileri de mercek altına alındı. Hangi subay hangi dernekle bağlantılı o dernekler ne yapıyor diye bakıldı. Ve görevdeki subaylarla derneklerin bağlantıları not edildi.

Aynı şekilde emekli subaylarda sıkı bir incelemeden geçirildi. Emekli olduktan sonra görev aldıkları dernekler tek tek isimlendirildi. Hatta hangi televizyon programlarına çıktıkları, hangi gazetelerde yazdıkları ve ne söyledikleri bile bir rapor haline getirildi.

Karargah sessiz sedasız bu emekli komutanları uyardı. Bazı komutanlardan o gazete ve dergilere yazmamalarını, kimi kanallara çıkmamalarını istedi. Bu ''rica''yı alan komutanların coğunluğU karargahın ricasına uydu.

KİM HANGİ PARTİYE YAKIN?

Genelkurmay çok kritik bir soruşturmaya da imza attı. Subay ve astsubayların ideolojik yaklaşımları ve hangi partiye yakın oldukları incelendi. İsimlerin karşılarına "şu partiye yakın" notları düşüldü. Sadece askeri personelin değil, Türk Silahlı Kuvvetlerinde çalışan sivillerin de siyasi eğilimleri ve yakın oldukları partiler tek tek belirlendi.

Ve soruşturmanın belki de en çarpıcı yanı…Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in bilgisayarından çıktığı öne sürülen darbe günlüklerinin de incelenmesiydi. O günlüklerde 2003-2005 yıllarında sarıkız ve ayışığı kod adıyla iki darbe girişimi örgütlendiği dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ten destek bulamadığı için de başarılı olunamadığı iddia ediliyordu. Üstelik dönemin komutanları arasındaki konuşmalar da en ince ayrıntılarına kadar yer alıyordu.

Genelkurmay Başkanlığı’nın dört ay önce başlattığı çok gizi soruşturmada o günlükler de sayfa sayfa incelendi. Adı geçen komutanların bilgisine başvuruldu, bilgisayar kayıtlarına bakıldı. Ve neredeyse kalın bir kitap büyüklüğünde rapor hazırlanarak karargaha sunuldu.

Kanal D'nin Genelkurmay'a yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre karargah hazırlanan raporları ve soruşturmada ulaşılan sonuçları çok yakından izliyor. Gerekli görülenler hakkında da askeri savcılıkça dava açılıyor