BIST 9.525
DOLAR 32,70
EURO 34,77
ALTIN 2.521,13
HABER /  DÜNYA

Genelkurmay o belgeleri imha etmiş!

Türkiye'nin en kanlı darbesi olan 12 Eylül darbesinin en önemli belgelerinin imha edildiği ortaya çıktı

Abone ol

12 Eylül davasının görüldüğü mahkemeye TSK personeli olduğu belirten bir kişi tarafından gönderilen mektupta şok iddialarda bulunuldu: Mahkemenin talep ettiği, Genelkurmay'ın 'yok' dediği bazı belgeler karargahta imha edilmiş olabilir

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı tarihi 12 Eylül Davası'nın 13. duruşması dün görüldü. Duruşmada, sanıkların avukatları, ve müdahiller da hazır bulundu. Daha önce sağlık problemlerinden dolayı telekonferans yöntemiyle ifadeleri alınan sanıklar Evren ve Şahinkaya duruşmaya katılmadı.

İHMACILARIN İSMİNİ VERDİ

Yenişafak'ın haberine göre duruşmaya Genelkurmay'da bazı belgelerin imha edildiği iddiası damgasını vurdu. Türk Silahlı Kuvvetler personeli olduğunu belirten Hasan Duman adlı bir kişi gönderdiği yazılı bir mektupla suç duyurusunda bulunarak mahkemenin Genelkurmay'dan talep ettiği bazı belgelerin karargahta imha edilmiş olabileceğini iddia etti.

BELGESİ GÖNDERİLMEDİ

Duman'ın mektubunda ifadelere yer verildi: 'Mahkeme Genelkurmay'dan 12 Eylül dönemine ait Kenan Evren imzalı belgeleri gönderilmesini talep ettiğinde, sorumlu olduğum birimde birtakım belgelere rastladık. 1979 yılına ait Kenan Evren imzalı bir plan da vardı. YURT-KOR isimli planda, askeri müdahale öncesi çıkabilecek karışıklıklara dair askeri hazırlıkların yapılmasının gerekliliği vurgulanmıştı.' Söz konusu belgenin mahkemeye gönderilmesi konusunda yetkinin dönemin Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Abdullah Recep'e ait olduğunu söyleyen Duman, Recep'in belgeleri göndermediğini ve mahkemeye, 'elimizde bilgi ve belge yoktur' şeklinde yazı yollandığını öne sürdü. Mahkemeye gönderilen yazının ardından kozmik büronun gözden geçirildiğini ve bazı belgelerin ayıklanmasının istendiğini söyleyen Duman suç duyurusunda, 'imha edilen tutanaklara ulaşmak mümkündür. Belki bu plan da imha edilmiş olabilir' ifadelerine yer verildi.

Mahkeme belgenin peşine düştü

Duruşmanın bitiminde ara kararını açıklayan mahkeme heyeti ise mütülaa için dosyanın cumhuriyet savcılığına gönderilmesine karar verdi ve duruşmayı 21 Haziran'a erteledi. Mahkemeye gönderilen mektuptaki YURT-KOR isimli belgenin araştırılmasını kararlaştıran mahkeme Duman'ın kimliğinin tespiti için Genelkurmay'a yazı yazılması ve cevap için 10 günlük süre tanınmasına karar verildi.