BIST 9.722
DOLAR 32,52
EURO 34,93
ALTIN 2.425,53
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay buna ne diyecek?

TBMM'den bir ilk daha. TBMM İnsan Hakları Komisyonu askeri cezaevlerini inceleme kararı aldı.

Abone ol

İNTERNETHABER
ANKARA-
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, askeri cezaevlerini incelemek üzere alt komisyon kuruldu.

Başkan Zafer Üskül, bugüne kadar 15 cezaevinde inceleme yaptıklarını ve hazırladıkları raporları yayınladıklarını ifade ederek, ''Ancak şimdiye kadar hiç bir askeri cezaevi ve tutukevinde inceleme yapmamıştık. Askeri cezaevi ve tutukevlerinde de inceleme yapmak üzere alt komisyon kurulması kararı aldık'' dedi.

YUVALARA İNCELEME

Üskül’ün verdiği bilgiye göre TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nda üç alt komisyon kurulmasına karar verildi. Bunlardan biri çocuk yetiştirme yurtları, çocuk yuvaları ve çocuk ve gençlik merkezlerinde inceleme yapacak. Bu komisyonda AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, Komisyon Başkanvekili, Kırklareli Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, Denizli Milletvekili Mithat Ekici ile CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal ve DSP İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş bulunacak.

ASKERİ CEZAEVLERİNDE İLK

İkinci komisyon askeri cezaevleri için olacak. Üskül, bugüne kadar 15 cezaevinde inceleme yaptıklarını ve bu incelemeler sonucunda hazırladıkları raporları da yayınladıklarını ifade ederek, ''Ancak şimdiye kadar hiç bir askeri cezaevi ve tutukevinde inceleme yapmamıştık. Askeri cezaevi ve tutukevlerinde de inceleme yapmak üzere alt komisyon kurulması kararı aldık. Nasıl sivil cezaevlerinde inceleme yapmışsak, askeri cezaevlerinde de inceleme yapmayı kararlaştırdık'' dedi. Hangi cezaevlerine gidileceğine alt komisyon üyeleri karar verek.

GENELKURMAY İZNİ GEREKMİYOR

Komisyon Başkanı Üskül, ''Bu süreç içinde Genelkurmayla görüştünüz mü?'' sorusuna, ''Komisyonumuz kararlarını kendisi alıyor ve nerelerde inceleme yapacağına kendisi karar verir'' yanıtını verdi. Askeri cezaevlerini komisyonlarının yasasına göre inceleyeceklerini belirten Üskül, ''Komisyon kanunumuza göre, bu tür yerlerde inceleme yapma yetkimiz var. Bilgi istediğimiz zaman ilgili kurumlar ve kuruluşlar bilgi vermek zorundalar. Dolayısıyla komisyonumuzun bu görevi yerine getirmesinin önünde herhangi bir engel olmaması gerekir'' diye konuştu.

Bu komisyonda Başkan Üskül, alt komisyonda, kendisinin, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, Konya Milletvekili Kerim Özkul, Komisyon Başkanvekili, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir yer alacak.

CHP'Lİ SOYSAL İÇİN KOMİSYON

3. alt komisyon, ''TEKEL işçilerinin gösterileri sırasında içinde milletvekillerinin de bulunduğu gruba yönelik yapılan polis müdahalesinin incelenmesi'' için kuruldu. Üskül, bu alt komisyonun da Ahmet Gökhan Sarıçam, İzmir Milletvekili Erdal Kalkan, Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, MHP'li Ekici ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin'den oluştuğunu kaydetti.

İNTİHAR EDEN TATAR’A KOMİSYON YOK

Komisyon Başkanı Üskül, başta Malik Ecder Özdemir olmak üzere, CHP'li 3 komisyon üyesinin, Yarbay Ali Tatar'ın intiharının nedenlerinin araştırılması için alt komisyon kurulmasını önerdiklerini söyledi. Bu talebin uzunca bir süre tartışıldığını belirten Üskül, ''Ancak, böyle bir incelemenin komisyonun görevleri arasında yer almadığı kanaatine varılarak, alt komisyon kurulması talebi reddedildi'' dedi. Üskül, savcı ve hakimlerin sorgularını incelemenin, TBMM'nin bir komisyonunun görev alanı içinde olmadığını bildirdi.