BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.448,33
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay Başkanı Özel için bomba iddia!

Askeri savcılık, Roboski'de kaçakçılık yapan köylüleri bombalaması için onayı Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in operasyona evinden verdiğini açıkladı.

Abone ol

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk jetlerinin bombalamasıyla 34 sivilin hayatını kaybettiği operasyon hakkında Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e bilgi verildiği, haritaları konutunda inceleyen Özel’in operasyona evinden onay verdiği öğrenildi.

Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboski’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Soruşturmada şüpheli askerler İlhan BölükYıldırım GüvençAygün EkerHalil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

ASKERİ SAVCILIK: "EMRİ GENELKURMAY BAŞKANI VERDİ"

T24 sitesinde tam metni yayınlanan Karar metninde saldırının gerçekleştirildiği 28 Aralık 2011 tarihinde bombalama için yapılan hazırlıklara da yer verilirken, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in operasyona evinden onay verdiği ortaya çıktı.

Karar metninde, “Genelkurmay II’inci Başkanı’nca konunun, onayını almak maksadıyla, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı’na telefonla iletildiği, Genelkurmay Başkanı’nın tespitle ilgili bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istediği, haritanın çalışma ofisine gönderildiği, Genelkurmay Başkanı’nca hava harekatının yapılmasına onay verildiği, bu işlemlerin saat 20.00 civarında neticelendiği” ifadeleri yer aldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: "EMRİ BEN VERMEDİM"

Uludere'de 34 kişinin ölümünden  üç hafta sonra, "Ne Uludere'deki 34 vatandaşımızın, ne de İstanbul'daki Türk vatandaşı Hrant Dink'in davası, kimsenin endişesi olmasın, Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmaz, kaybolamaz. Türkiye eski Türkiye değil. Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kalmaz..." diyen Başbakan Erdoğan Temmuz 2013'de yaşamını yitirenlerin aileleri ile Şırnak Şerafettin Elçi Havalimanı'nın açılışında bir araya gelmiş ve "Dosyanın Genelkurmay'a gitmesinin, dosyanın kapandığı anlamına gelmediğini, Genelkurmayın da inceleme yaptığını, dosyanın tekrar sivil yargıya gideceğini, son olarak da dosyanın kendilerine geleceğini kaydetti. Bazı mahkemelerin de 10 yıl sürdüğünü, Uludere olayında verilen emirden haberinin olmadığını, emri kendisinin vermediğini" söylemişti.

İÇİŞLERİ BAKANI: "ANKARA'DAKİ KOMUTANLAR EMİR VERDİ"

Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise Mayıs 2012'de bir televizyon programında Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombardımanın emrini, Genelkurmay Başkanı'nın değil görüntüleri izleyen Ankara'daki komutanın verdiğini söylemişti.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, televizyon programında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Her kurumun, her işleyişin bir denetim mekanizması vardır. TSK, emniyet teşkilatı ve yargının belli bir mekanizması vardır. Terörist görünümlü bir gruba ateş açılmıştır. Bu olay, güvenlik güçlerimizin tecrübe hanesine yazılmıştır.

Vur emrini Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı vermiş değil. Ben de 81 ildeki olayları anlık yönetecek değilim. Bunu sorgulamak bile yanlıştır. Mutlaka yönetim sorumludur. Yanlıştan yukarısı da sorumludur. Olayı anlık yönetecek, askeri ve emniyet yetkililerdir. Emri Ankara'da o görüntüleri analiz eden komutanlar vermiştir."