BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,85
ALTIN 2.387,56
HABER /  DÜNYA

Uludere davasını AİHM’ye taşıyacağız

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ka...

Abone ol

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Uludere’de 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesi kararını değerlendirerek, "Anayasa Mahkemesine ve oradan da bir sonuç almadığımız taktirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz" dedi.
Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın Uludere’de 34 kişinin ölümü ile ilgili soruşturmada şüpheli askerler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar ermesi, aileler tarafından tepkiyle karşılandı.
Kararın kendileri için sürpriz olmadığını söyleyen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ”Biz daha başından beri olayda sorumluluğu olan Askeri hiyerarşi içerisinde en üst düzeydeki Kamu Görevlisinden o emri icra eden pilota kadar bir çok yetkilinin sorumluluğu olduğu böyle ağır bir soruşturmada, yine o kurumun bünyesinde yer alan Askeri bir savcılık tarafından objektif bir şekilde, tarafsız bir şekilde, adil bir biçimde yapılamayacağını ifade etmiştik. Dolayısıyla hukuken kabul edilemez bir karar olmakla birlikte bu karar bizim için şaşırtıcı ve sürpriz olmadı. Şüphesiz hukuka aykırı ve kabul edilemez bir karardır. Bu karara karşı yasal gerekleri yerine getireceğiz. Biz de savcılığın bağlı olduğu Askeri Mahkeme nezdinde gerekli itirazlarda bulunacağız. Olağan hukuksal prosedürü yerine getireceğiz. Ondan sonra şüphesiz bütün hukuksal başvuru yollarını tüketeceğiz. Yani Anayasa Mahkemesi oradan da bir sonuç almadığımız taktirde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar bütün hukuksal yolları etkin bir şekilde kullanacağız" dedi.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE BAŞVURACAĞIZ
Hukukçular olarak hukuksal yolları kullanacaklarını söyleyen Tahir Elçi, ”Hukuksak yollara başvuracağız. Belirttiğim gibi Askeri Savcının kararı itiraza tabidir. Savcılığın bağlı olduğu Askeri mahkeme nezdinde itirazda bulunacağız. Oradan çıkacak karar göre eğer Askeri Mahkeme itirazımızı da redederse bu durumda Anayasa Mahkemesine başvuru yolu açılmış olur. Anayasa Mahkemesi’nden olumsuz bir karar çıkarsa ondan sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru söz konusu olacaktır. Yine Uluslararası Hukukta başka mekanizmalarda vardır. Örneğin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komistesi’de bu olayı inceleyebilir. Bu mekanizmayı da çalıştırabiliriz. Yine BM Hukuk Dışı Keyfi İnfazlar Özel Raportörü diye bir müessese var. Rapörtör bu ağır suçu inceleyebilir. Dolayısıyla bütün ulusal ve uluslararası mekanizmaları kullanacağız” diye konuştu.

AİLELER BU KARARA ŞAŞIRDILAR ŞOK OLDULAR
Bu kararın açıklanmasının ardından ailelerle görüştüğünü söyleyen Tahir Elçi, "Şüphesiz aileler şaşırdılar, şok oldular. Yani 34 yakınları bizzat gözleri önünde böyle feci sonla hayatlarını kaybettiler. 2 yıldır bu mağdurlara devletin adli ve idari makamları adil bir şekilde davranmadı. Vatandaş gibi davranmadı. Onlar çok büyük bir mağduriyet yaşıyorlar. Çok büyük bir acı yaşıyorlar. 2 yıldır bu acıyı yüreklerinde taşıyorlar. Bu soruşturmanın neticesinde en azından adil bir karar çıkacağını. En azından faillerin tespit edilip Adalet önüne çıkarılacağını umuyorlardı. Ne yazık ki Asker Savcılığın bugün ki kararı ailelerin 2 yıldır beklediği Adalet hayali bir nevi suya düştü. Büyük bir acı içindiler” şeklinde konuştu.
(İHA)