BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.389,84
HABER /  SAĞLIK

Gençler cinsellikte bilinçsiz

Türkiye’de, cinsel aktivite yaşının giderek küçüldüğüne dikkat çeken uzmanlar, eğitimsizliğe değindiler.

Abone ol

Türkiye’de 40 yaşını geçen her 10 erkekten yedisi cinsel işlev bozukluğu sorunu yaşıyor. Ama bunların çok azı doktora gidiyor.

Önemli bir kısmı da kulaktan dolma bilgilerle eczaneden ilaç alıp kullanıyor. Bu tür ilaçların reçeteyle alınma oranı yüzde 14’ ü aşmıyor.

Aile Sağlığı Araştırma Derneği (ASA) 6 bölgede 1205 eczacı üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Derneğin Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Akkuş, hastaların yüzde 62’ sinin reçetesiz ilaç aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Eczacılardan danışmanlık alanların oranı ise yüzde 24. Bu son derece sakıncalı bir durum. Erkeklerdeki cinsel işlev bozukluğu problemi diyabet, kalp damar hastalığı gibi birçok hastalığın ön belirtisi olabilir.

Doktora gitmeden bir erkek bu tip ilaçları kullanırsa yaşamsal risk taşıyan hastalıklar da atlanabilir. Yaptığımız araştırmada da eczacıların da ilaçlar ve yan etkileri konusunda yeterince bilgili olmadıklarını saptadık. Hekime başvurup kesin tanı almadan bu tip ilaçların kullanımını önermiyoruz. Bu yüzden eczacıları da ülke genelinde bilinçlendirecek bir eğitim çalışmasına başlıyoruz. İlki İzmir’de yapılacak ve eczacılara sertifika verilecek.

Hekime başvurmadan ilaç alanların büyük bir kısmı, daha sonra ‘denedim, hiçbir etkisi olmadı’ diyerek depresyon içinde bize geliyor. Oysa bu ilaçlar, doktor tavsiyesiyle ve onun önerdiği şekilde kullanıldığında yararlı olan ilaçlardır."

Kaynak: www.sagliginsesi.com