BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,70
ALTIN 2.426,96
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Genç Yazarların Siyahkalemle İmtihanı

Barış Müstecaplıoğlu yeni romanında bizleri 1400'lü yıllara, göçebe Türklerin şamanist dünyasına ve yılan kuyruklu iblislerine götürüyor.

Abone ol

Üstad Mehmed Siyahkalem kimdir? 13-15 yüzyıllar arasında yaşadığı tahmin edilen doğulu minyatür sanatçısına yakıştırılan isim. Bu cümlede bile ne çok gizem var değil mi? İşte Barış Müstecaplıoğlu’nun son romanı Bir Hayaldi Gerçekten Güzel de aynı derecede merak uyandırıcı ve etkileyici bir kitap.

Roman hem Siyahkalem ismiyle bilinen sanatçının eserleriyle ilgili pencereler aralarken hem de bugünlerde edebiyata çok sık konu olan, merak edilen bir meseleyi işliyor. Genç yazarlar, yaşamları ve çelişkileri. Aslında gerek bizim edebiyatımızda gerek dünya edebiyatında Dostoyevski’den Graham Greene’e kadar yazarlarla ilgili kurgular hep kullanılır. Ama Bir Hayaldi Gerçekten Güzel’in kahramanları Metin ile Teoman orta bilinirlikte, günümüzün iki genç yazarı. Yani tam da yazın kariyerlerini sağlamlaştırmak için mücadele içinde oldukları o zorlu yıllardalar.

Doğrusu Fantastik bir dünyayı karanlık tanrıların elinden kurtarmak için mücadeleye girişen kahramanlardan geri kalmaması gereken iki tip desek abartmış olmayız. Ne de olsa Müstecaplıoğlu’nun ilk kitapları fantastikti. Zorlu mücadeleleri sevdiğini söyleyebiliriz.

Genç yazarlar demişken, yenilerinin eskilerinden bazı farkları da var tabii. Onlar kuşakları gereği cinselliği ve aşkı bir sanat musikisi ağırlığında yaşamıyorlar. Ama bazı eski şairler gibi duygusuzca da tüketmiyorlar. Camus’yu okumuş olsalar da varoluş sıkıntıları onun anlattığından çok farklı. Tabii bu iki yazarın ölüm kalım savaşını aratmayacak bir rekabet içinde olduklarını da eklemek gerek. Hem de aşktan edebiyata kadar her alanda.

Müstecaplıoğlu genç bir yazar. Romanları bugüne kadar çeşitli dillere çevrildi. Birbirinden farklı türlerde sekiz kitap yazdı. Duyarlı bir yazar olarak ödül de aldı tehdit de… Belki de kendisinin de yaşadığı bu çetrefilli mücadeleyi böylesine zarafetle işlerken aslında insanın aklına bunlar da gelmeli.

Bir Hayaldi Gerçekten Güzel’de Siyahkalem’in eserlerinin başına gelenlerinin anlatıldığı tarihi ve yer yer de mitolojik bir dille anlatılmış bölümler var. Aslında romanı okumayanların zevkini kaçırmamak adına ufak çaplı bir Binbir Gece Masalı gibi birbirinin içine geçmiş iki hikâye yürüyor demek yeterli olacaktır.

Barış Müstecaplıoğlu’nun yeni romanı işte böylesine ilgi çekici bileşenlerin kullanıldığı sürükleyici kurgusu, akıcı dili ve duygusal inceliği ile şimdiye kadar yazdığı en iyi kitap diyorum ve içim rahat.

İki genç yazar, bir koleksiyoncunun davetiyle, Büyükada’da görkemli bir konakta Mehmet Siyah Kalem’in resimlerinden ilham alan öyküler yazmaya, sanat tarihinin bu en büyük sırlarından birine ışık tutmaya çalışırlar. Geçmişlerindeki bir olay yüzünden birbirlerinden nefret eden iki adam, konaktaki çekici ve gizemli bir kız için de kıyasıya bir rekabete girerler. Konağın olağanüstü yakışıklı ama zeka özürlü bahçıvanı kıza aşık olduğu için, Büyükada’da hayaller ve sanatla harmanlanmış tutkulu bir mücadele yaşanır. Zengin koleksiyoncunun sırları ve herkesten sakladığı asıl planı, iki yazar için sürprizlerle dolu günleri kaçınılmaz kılmaktadır. (Yiğit Değer Bengi)