BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,90
ALTIN 2.441,35
HABER /  GÜNCEL

Geleceğin telefonları ne kadar akıllı olacak?

Dünyanın en büyük akıllı telefon şovunda 2013 yılının yenilikleri sergilendi. BBC'nin cep telefonu meraklısı dinleyicisi sizin için favorilerini seçti.

Abone ol

2013 yılında İngiltere'deki akıllı telefonların sayısının 50 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yine İngiltere çapında alırsak, tüketiciler bu telefonlara yaklaşık 1 milyar 900 bin sterlin (yaklaşık 3 milyar dolar) harcarken, cep telefonu şirketlerinin reklam masrafı ise 90 milyon sterlin (150 milyon dolar civarında) olacak.

Size en son çıkardığı cep telefonu modelini satmaya çalışan şirketlerin sayısı ise rekor düzeye çıktı.

BBC'nin Newsbeat programı, 20 yaşında ve kendisini bir ''telefon delisi'' diye adlandıran Charlotte Foot'u, Barcelona'da düzenlenen dünyanın en büyük cep telefonu şovuna götürdü. Foot, fuarda telefon sektörününde geleceğin ne gibi sürprizler hazırladığını önceden görme fırsatına erişmiş oldu.

Daha dayanıklı telefonlar

Dünya Cep Telefonları Kongresi'nde bir çok şirket, su geçirmez telefonlarını sergiliyordu.

Charlotte, en çok, bütün giriş ve bağlantı noktaları açık olarak, iki saat boyunca tuvaletin içinde durduğu halde su geçirmeyen telefonu beğendi.

"Biraz pahalı da olsa umursamam, mutlaka almak isterim" dedi.

Dayanıklı telefonlar arasında, bir başka şirkete ait, asla kırılmayan safir ekranlı telefonu da dikkat çekiciydi.

Daha büyük ekranlar

2010 yılında ortalama cep telefonu ekranı büyüklüğü 2,4 inçti.

2013 yılında bu ortalamanın 3,3 inçe çıkacağı tahmin ediliyor.

Fakat Charlotte, dev telefon ekranlarına meraklı olmadığını söylüyor, hem de "Telefonların boyutları büyüdükçe daha çok şey yapabiliyor diye düşünülüyor ama sonuçta, hala bir telefonda aynı anda tek bir şey yapabiliyorsunuz" diyor.

Bu bakımdan Charlotte'u en çok etkileyen yeni bir çift ekranlı yeni LG telefonu oldu. Bu iki ekranla Windows'u tıpkı bir bilgisayarda olduğu gibi ekranda sağa sola alabiliyor, bir yandan mesaj atarken diğer yandan bir video izleyebiliyorsunuz.

Telefon olmayan telefonlar

Apple'ın akıllı bir saat üzerinde çalıştığı ve 2013 içinde bu ürünü tanıtabileceği söylentileri var.

Şimdilik bu fikre yakın en az bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.

Bu, akıllı telefonunuzla bağlantısı olan ve size mesajlarınızı ve sosyal medyadan gelen mesajları gösterebilen bir saat.

Charlotte "belki" diyerek temkinli bir ilgi gösterdi. "Kocaman kocaman çantalar taşıyan insanlardanım. Herşeyinizi yanınızda taşıyabiliyorsunuz ama başka bir çok şey gibi telefonu bulmak da imkansız oluyor çantanın içinde bazen" diyor.

Çekincesini de koyuyor. "Fakat, gerçekten telefonunuzla konuşurken görülmek biraz utanç verici değil mi?"