BIST 10.321
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.406,47
HABER /  GÜNCEL

Geleceğin otomobilleri sergilendi

Bulutlu havada bile güneş enerjisiyle çalışan, direksiyonsuz, güneş pilleri ve güneş panellerinin kullanıldığı çevreci araçları Taksim Meydanı’nda sergilendi

Abone ol

Shell Eco-marathon Yarışması’na Türkiye’den katılan öğrencilerin bulutlu havada bile güneş enerjisiyle çalışan, direksiyonsuz, güneş pilleri ve güneş panellerinin kullanıldığı çevreci araçları Taksim Meydanı’nda sergilendi

Shell’in gençleri enerji tasarrufuna katkıda bulunmaya teşvik etmek amacıyla Avrupa genelinde lise, teknik lise ve üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlediği Shell Eco-marathon Yarışması’na Türkiye’den katılan çevreci araçlar, “Dünya Çevre Haftası” etkinlikleri çerçevesinde Taksim Meydanı’nda sergilendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Dünya Çevre Haftası” nedeniyle düzenlediği etkinlikler kapsamında 17 Haziran Cuma günü saat 10:00-17:00 arasında Taksim Meydanı Atatürk Heykeli Arkasında sergilenen araçlar, meraklılarıyla buluştu.

Shell Eco-marathon organizasyonuna Türkiye’den katılan araçlar, çevrenin korunmasına yönelik barındırdığı özellikler nedeniyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından “Çevre Haftası” kapsamında düzenlenen etkinlikler arasına dahil edildi.

Bulutlu havada bile güneş enerjisiyle çalışabilen araçlar

Türkiye’nin Avrupa’da bilimsel arenada temsilini üstlenen bu araçlar arasında, bulutlu havada bile güneş enerjisiyle çalışabilen tasarımlar, damla tasarımları, direksiyonsuz araçlar, ayçiçekleri gibi otomatik olarak yüzlerini güneşe çevirebilen, güneş pilleri ve güneş panellerinin kullanıldığı, üç boyutlu ve ağırlıklı olarak temiz enerji kaynaklarının kullanıldığı çeşitli tasarımlar yer alıyor.

20-22 Mayıs tarihlerinde Fransa’nın Nogaro Pisti’nde düzenlenen ve otomobil firmaları tarafından büyük ilgiyle takip edilen Shell Eco-marathon’da Türkiye’yi temsil eden Özel Kemer İlköğretim Okulu, Maltepe Coşkun Koleji, Eyüboğlu Eğitim Kurumları, Şişli Terakki Vakfı Okulları, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Şehremini Lisesi ve Özel Kasımoğlu Coşkun Fen Lisesi, tasarladıkları bu projeleri ve çabaları, pratik çözümleri, sempatik tavırlarıyla tüm dünyanın beğenisini toplamıştı.

Sıra şimdi, bu araçların Türkiye’deki sivil ve bilimsel çevrelerle buluşmasına geldi!

Dünya genelinde 18 ülkeden 224 tasarımın yarıştığı Organizasyon’a Türkiye’den katılan 7 okul, en az yakıtı en yüksek verimlilikte kullanarak yeni araç konseptleri geliştirdi. Konsept oluşturmadan finansmanına kadar A’dan Z-‘ye projelerinin tüm yönetimini üstlenen gençler, benzin ve dizel yakıt gibi geleneksel enerji kaynaklarının yanı sıra, LPG, güneş, gibi daha temiz enerji türlerini maksimum oranda kullanarak bu kaynakları da deneme şansını yakaladı.

Bir litre yakıtla en uzun mesafeyi kat eden araçların birincilik için yarıştığı Organizasyon’a katılan 7 Türk ekibinden Kasımoğlu Koleji ve Şişli Terakki Lisesi ilk 100 sıralamasına girerken, diğer Türk okullar ise geliştirdikleri yeni tasarım ve projeleriyle büyük ilgi çekmişti. Türk misafirperverliğini en iyi şekilde sunan Maltepe Coşkun Koleji de tüm Organizasyon’un en misafirperveri ödülünü kazanmıştı.

Shell Eco-marathon’a İsviçre’den katılan Zürich Federal Teknoloji Enstitüsü ile Valenciennes Üniversitesi öğrencileri, 1 litre benzinle 3 bin 836 kilometre yol kat ederek birinciliği açık ara elde etmişti. Geçen yılın birincisi olan Fransız St. JosephLa Joliverie Teknik Okulu öğrencileriyse, 1 litre benzinle 3 bin 410 kilometre yol kat etmişlerdi. Bu yılın birincisi olan araçla, Paris-Pekin arası sadece 4 litre benzinle gidilebiliyor.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey’in bizzat gelerek katılımcı öğrencilere moral verdiği yarışma için Türkiye Bilim Merkezi Vakfı okullara iletişim ve proje gelişim sürecinde destek verdi. Yarışmaya katılan araçların Fransa’ya naklini sağlayan Inter Combi Logistic ile yarışmanın ana sponsorları arasında bulunan ve Türk ekibinin araç lastiklerini sağlayan Michelin okullarımızın yanında yer aldı.

Türkiye’den katılan okullar ise Özel Kemer İlköğretim Okulu, Maltepe Coşkun Koleji, Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi, Kasımoğlu Fen Lisesi, Şişli Terakki Lisesi, Eyüboğlu Eğitim Kurumları.

Kaynak: