BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Gelde bu kabileye özenme!

Dünya yıkılıyor, ama onlar çok rahat. Şu ortamda onları kıskanmamak mümkün değil.. Neden mi? Sürdükleri hayata bir bakın!

Abone ol

Dünya küresel kriz kabusuyla boğuşurken, Endonezya’nın Cava adasında yükseklerdeki bereketli topraklarda yaşayan animist bir kabile, krizden muaf sükunet içinde yaşayıp gidiyor.

Başkent Cakarta’nın keşmekeşinden sadece 120 kilometre ötedeki topraklardaki Baduy kabilesinin 5 bin ila 8 bin mensubu bulunduğu tahmin ediliyor.

Mega kent Cakarta’ya bu kadar yakın olmasına karşın Baduy, sanki dünyalar kadar uzaktaymışçasına, tecrit halinde bir yaşam sürüyor. Kabile, sabun ve araç kullanmayı ve hatta ayakkabı giymeyi yasaklayan geleneklerine sık sıkıya bağlı yaşıyor. Dünyadaki olaylar ve ekonomik kriz hakkında fikirleri sorulduğundaysa kabile mensupları yüzünüze “boş boş bakıyor”.

Tek dertleri 4 bacaklı hayvan yetiştir

Kendeng dağının eteklerindeki köylerde yaşayan kabile mensubu bir kadın, Rupi’nin bu yıl yüzde 25 değer kaybetmesine yol açan ekonomik kriz hakkındaki soruya, “Ben kriz falan bilmem” karşılığını veriyor.

Kökenleri tam olarak bilinmeyen kabile, yaşadıkları toprakların dünyanın merkezi olduğuna inanıyor.

Kabile birçok tabuyu sıkı sıkıya uygulayarak hayatını sürdürüyor. Okula gitmek, alkol, tırnak uzatmak, ayakkabı giymek, suyun akışını değiştirmek, 4 bacaklı hayvan yetiştirmek, uzun tabu listesindekilerden sadece birkaçı.

Para eşittir tabu

Bununla birlikte, daha önce değiş-tokuş yapan ve tabu olduğu için para kullanmayan Baduylular, yavaş yavaş para kullanmaya başlamış. Ulaştırma araçlarının kullanılmasına izin verilmediği için Baduylular şehre yürüyerek 3 günde iniyorlar.

Endonezya'da uzun süre devlet başkanlığı yapan Suharto hükümeti, 1980'lerde Baduy'u zorla "kalkındırmaya" çalışmış, ancak Baduylular bir elçi göndererek "rahat bırakılmalarını" istemişler.