BIST 10.083
DOLAR 32,42
EURO 34,75
ALTIN 2.430,04
HABER /  GÜNCEL

Gel artık yalın ADSL!

Bu yıl Türkiye'ye gelmesi beklenen ve sabit bir telefon olmadan da internete bağlanma imkanı veren yalın ADSL merakla bekleniyor...

Abone ol


Türkiye'ye bu yıl gelmesi beklenen ve sabit bir telefon olmadan da internete bağlanma imkanı veren yalın ADSL ile 7-17 avro arasında olan sabit ücret, 4 avroya kadar düşecek. Söz konusu hizmet için İngiltere, Fransa ve İtalya'nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinde ise sabit ücret 4-10 avro aralığında.

Türkiye'ye bu yıl gelecek olan yalın adsl için İngiltere, Fransa ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinde 4-10 avro arasında sabit ücret alınıyor. İnternet ve telefonun birlikte kullanılması durumunda alınan 7-17 avro arasındaki sabit ücret, yalın ADSL aboneliğinde ortalama 4 avro azalıyor. Yalın ADSL için tahsil ettiği sabit ücret 4-10 avro arasında değişen Avrupa'daki birçok işletmeci, sadece yalın ADSL hizmeti talep edilmesi halinde, telefon hizmeti kullanılmadığı için analog ses kanalı için ücret almıyor. Bu durum, internet ve telefonun birlikte kullanılması durumunda alınan sabit ücrette, ortalama 4 avro indirim sağlıyor. Örneğin Hollanda'da internet bağlantısı da sağlanabilen bir ev telefonu için aylık sabit ücret 15 avro iken, abonenin sadece yalın ADSL kullanması durumunda analog ses kanalı bedeli olarak 6 avro indirim yapılıyor, sadece 9 avro alınıyor.

HİZMET MALİYETİNDE İŞÇİLİK YÜKSEK

Hizmet maliyetinin yüzde 79'nu oluşturan 'bakır kablo devresi' maliyetinin içerisinde işçilik giderlerinin çok yüksek oranda olduğuna dikkati çeken uzmanlar, Türkiye'de benzer bir hesaplama yapılabilmesi için bu hizmetin sunulduğu ülkelerdeki işçilik fiyat oranlarının karşılaştırılması gerektiğini belirtiyor.

SABİT ÜCRET KALDIRILSIN TEKLİFİ

Öte yandan, MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, telefon abonelerinden sabit ücret alınmaması için kanun teklifi verdi. Serdaroğlu ve 3 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, Elektronik Haberleşme Kanununda değişiklik yapıyor. Teklif, tarife tanımından, 'sabit ücret' i çıkartıyor. Teklifin gerekçesinde, sabit telefon ve cep telefonu abonelerinden, bir hizmet karşılığı olmamasına rağmen sabit ücret alındığına işaret edildi.

Turkcell'le herkes anında sevdiklerine VINN'lıyor

Turkcell'in Türkiye'de bir ilk olarak satışa sunduğu 3G Mini Multi Modem MultiVINN ile dileyenlerin ister iş yerinde ister plajda 3G hızını sevdikleriyle paylaşmaları mümkün olacak. MultiVINN'ı Turkcell İletişim Merkezleri, anlaşmalı zincir mağazalar ve Turkcell Satış Noktaları'ndan bulabilmek mümkün. Turkcell Terminal Yönetiminden Sorumlu Bölüm Başkanı Berna Akyüz Öğüt, "Turkcell 3G hızı ve mobilite avantajıyla Türk insanının internet alışkanlıklarını değiştiriyor ve internet kullanımını artırıyor. Müşterilerimiz MultiVINN ile Turkcell 3G hız ve kalitesiyle interneti sevdikleriyle de paylaşabilecek. Böylelikle her an, her yerden internete ulaşmanın hayatlarına getireceği kolaylığı ve zenginliği deneyimleyecek" dedi.

Vodafone'lu olan havalara uçacak

Vodafone ve Pegasus Hava Yolları, Türkiye'de bir ilke imza attı. İşbirliği çerçevesinde faturalı ve faturasız Cep Fly Vodafone aboneleri, tarifesi ile konuştukları her dakika Pegasus Hava Yolları'nda lira değerinde uçuş puanı kazanıyor. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Vodafone ile Türk sivil havacılık sektörüne yepyeni bir soluk getiren Pegasus Hava Yolları'nın işbirliği ile ortaya çıkan bu uçuş programının abonelere gerçek anlamda değer yaratan bir hizmet ortaya çıkardığını vurguladı.