BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  EKONOMİ

Gedikli: Para tıpış tıpış Türkiye'ye gelecek!

Paranın gideceği yer yok, tıpış tıpış Türkiye’ye gelecek. Ancak aman dikkat gene sıcak paralara güvenip doğrudan yatırımları ‘boş ver’ diyenlere kanmayın. Paradan para kazanma dönemi değil, geleceğe yatırım yapacağımız dönem.

Abone ol

AK Parti MKYK Üyesi Bülent Gedikli, yaptığı açıklamada, düşük faizin, düşük kurun hayal olmadığını herkesin üstüne düşeni yapmasının yeterli olacağını söyledi.

Ham petrol fiyatlarının 50 doların altına düştüğünde Avrupa Merkez Bankası’nın ‘parasal genişleme’ kararı aldığında, Amerika Merkez Bankası FED’in ‘faiz attırmam’ sinyalleri verdiğinde faiz indirimin o gün yapılması durumunda bugün çok başka şeylerin konuşulacağını ifade eden Gedikli, ihtiyatlılık diye pazarlamaya çalışılan şeyin adının ‘öngörememek’ yada küresel sisteme entegre bakış açısının sonucu olduğunu kaydetti.

“DERDİMİZ, İSTİHDAMIN ÖNÜNE ENGEL KOYULMAMASI”

Gedikli, volatiliteyi yükselten para arzlarının, fonlama akışında fazla miktarların şikayet bağlamında yazdırıp çizdirmenin Türkiye’nin risk algısını yükseldiğine vurgu yaptı. Türkiye’nin çıkarlarının korunmak zorunda olduğunun altını çizen Gedik, “Milletin vekili bunun için var. Ankara’da Meclis’te oturmak değil sadece bizim görevimiz. Altını kalın bir çizgi ile çizelim, ne sayın cumhurbaşkanının ne benim derdimiz sadece faiz değil büyümenin, üretmenin, yatırımın ve istihdamın öngüne engel koyulmaması” diye konuştu.

“HERHANGİ BİR SİYASAL REJİMİN İSTİKRARI, EKONOMİK BAŞARISINA BAĞLIDIR”

7 Haziran seçimlerine kısa bir zaman kala parti içi demokrasi konusunda Türkiye Cumhuriyeti’nde görülmemiş bir sistemi başarıyla yürüttüklerini ve komisyonlarının çalıştığını dile getiren Gedikli, “Siyasi istikrarı hedefe koymuş bir uluslararası finans konsorsiyumu var. ‘Başkanlık Sistemi’ tartışmamıza tahammül edememelerinin en önemli sebebi budur. Sayın cumhurbaşkanına her fırsatta saldırma gayretleri de bundan dolayı. Aslında Türkiye’nin itibarıdır zedelenmeye çalışılan. Herhangi bir siyasal rejimin istikrarı, ekonomik başarısına bağlıdır” dedi.

“FITCH’İN MOODY’S’İN YAPTIĞI MUHALEFETİ BİZİMKİLER YAPSAYDI OYLARI ARTARDI”

Türkiye üzerinde oynanmak isteyen oyunlarla ilgili eleştirilerde bulunan Gedikli, açıklamasına şöyle devam dedi:

“Bunlar ne yapıyorlar, ‘buhran havası yayıyor.’ Mekanizması da çok basit. İçeride ‘kriz geliyor psikolojisi’ için borsada, dövizde tsunamiler oluşturmaya çalışmak, yazar-çizer yandaş taraftarlarını 24 saat ekranlardan, köşelerinden bağırtmak. Dışarıda ise kredi derecelendirme kuruluşlarına ipe sapa gelmeyen açıklamalar yapmak. Bu Fitch in Mood’s’in yaptığı muhalefeti CHP-MHP-BDP yapabilseydi biraz daha oy alırlardı. Adeta dışarıdan muhalefet partisi gibi çalışıyor adamlar. Örnek vereyim, Fitch anket yapmış. Katılımcıların yüzde 84’ü ‘güçlü doların gelişmekte olan piyasalarda finansal stres yaratacağını’ söylemişler. Fitch, ‘Fitchliğini’ yapmaya devam ediyor. Önce kriz çıkacak dediler ardından çözüm sürecinde harika gelişmeler oldu onu görmezlikten geldiler. Şimdi de bu sözde anketler üzerinden gelişmekte olan ülke piyasalarına operasyon çekiyorlar.”

“ABD BAŞKANLIĞINDA “EKONOMİK NATO” KURULUYOR

ABD başkanlığında ‘ekonomik NATO’nun kurulacağını ifade eden Gedikli, şöyle konuştu:

“ABD Transatlantik anlaşmalarını dünyanın ekonomi patronu olabilmek için başlattı. Çünkü bir zamanlar ‘dünya polisi’ olarak gördü kendisini ve gerek ekonomik gerek siyasi ağır bedelleri oldu bu jandarmalık yapmaya çalışmanın. Askeri müdahale ve demokrasi götüreceğiz demenin bedellerini Irak-Afganistan gibi bölgelerde ödedi.

O yüzden artık “fosil yakıt” dönemini bitirerek Ortadoğu siyasetinde askeri güç olarak kendisinin bulunmasına gerek olmadan müttefikleri üzerinden rol alarak dünya ekonomisini yönetmeye konsantre olmak istiyor. Soros ve Buffet sahip oldukları tüm petrol şirket hisselerini durduk yere satmadı aylar önce. Ortada henüz petrol fiyatlarının düşeceğine dair emare bile yoktu. Dünya küresel ekonomi ve finans sistemini yakından takip ediyor ve siyasi analizleri buna göre yapıyorsanız yanılmazsınız. Şu anda tüm dünyada yaşanan şey ‘para evine geri dönecek’ algısının dört bir yandan oluşturulması yani ‘FED faizleri attıracak’ söylemi ama bu kesindir demek yanlış olur. Çünkü Chicago FED başkanı çıkıyor ‘sakın ha attırmayalım’ diyor, Dallas FED başkanı ‘hadi hemen attıralım’ diyor. Orda da ekonomik kararlarda düşünce ayrılığı yaşanıyor.” 

“PARANIN GİDECEĞİ YER YOK TIPIŞ TIPIŞ TÜRKİYE GELECEK”

Avrupa Merkez Bankası ve Almanya Merkez Bankası’nın (Bundesbank) kamu sektörü tahvilleri alım programına başlamasını da değerlendiren Gedikli, şunları söyledi:

“Eylül 2016’ya kadar aylık 60 milyar euro olmak üzere toplam 1.1 trilyon euro tutarında devlet tahvili almayı planlanıyor. Paranın gideceği yer yok, tıpış tıpış Türkiye’ye gelecek. Ancak aman dikkat gene sıcak paralara güvenip doğrudan yatırımları ‘boş ver’ diyenlere kanmayın. Paradan para kazanma dönemi değil, geleceğe yatırım yapacağımız dönem.”

Gedikli, Merkez Bankası’nın vadeli döviz depo faiz oranlarında değişikliğe gittiğini anımsatarak, “Merkez Bankası tarafından alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depolarının faiz oranları 10 Mart 2015 tarihinden itibaren ‘ABD Doları için yüzde 7,5’ten yüzde 4,5’e, Euro için yüzde 6,5’ten yüzde 2,5’e indirilmesine karar verilmiştir’ denildi. Demek neymiş isterse, niyetin olursa mekanizmalar var müdahale için” ifadelerini kullardı.