BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 35,02
ALTIN 2.325,98
HABER /  GÜNCEL

HRT ile kan pıhtılaşması arasında ilişki

HRT (Hormon Replasman Tedavisi) hapı kullanan kadınların, kanlarında pıhtılaşma ve felç geçirme ihtimalinin düşük düzeyde artacağından haberdar edilmeleri gerektiği bildirildi.

Abone ol

HRT (Hormon Replasman Tedavisi) hapı kullanan kadınların, kanlarında pıhtılaşma ve felç geçirme ihtimalinin düşük düzeyde artacağından haberdar edilmeleri gerektiği bildirildi.

40 bin dolayında kadın üzerinde yapılan tıbbi denemeleri inceleyen uluslararası Cochrane grubu, HRT haplarının menopoz belirtilerini azaltmasına ve kalp hastalığına karşı bir ölçüde koruma sağlamasına rağmen, bunların, diğer olası olumsuz etkileriyle kıyaslanması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar menopoz sonrası hormon tedavisi görüp görmeme konusunda kararsız kalan kadınların doktorlarına danışmaları gerektiğini belirtiyor.

Cochrane araştırmasında, HRT konusunda kesin hükmün verilmemiş olduğu ve tedavinin tüm yararları ile zararlarının anlaşılabilmesi için daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiği kaydedildi.

Uzmanlar ayrıca günümüzde pek çok kadının, HRT'yi, hap yerine, patch veya jel şeklinde aldığına işaret ederken yapılan çalışmada HRT hapı dışındaki formüllerin incelenmediğini belirtti.

Son yıllarda, menopoz sonrası hormon tedavisi hakkında pek çok çalışma yapıldı ve basında da, olumsuz yazılar yayımlandı.

HRT'nin kan pıhtılaşmasının yanı sıra meme ve yumurtalık kanserleriyle de ilişkili olduğu belirtildi.

Çoğu uzman, riskleri olsa bile, HRT'nin, birçok kadının aniden sıcak basma gibi hoş olmayan menopoz sonrası belirtilerle başetmesinde iyi ve güvenli bir tedavi imkanı sağladığında birleşiyor.

İngiltere'de bir milyon kadın hap, patch veya jel şeklinde HRT desteği alıyor.

Bu sonuçların her kadın için geçerli olmadığı, sonuçların, kadının yaşı, ne zaman menopoza girdiği ve ne zamandır HRT hapı aldığı gibi etmenlere de bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Sayısal bakımdan risk düşük

Örneğin bu çalışmada, yalnızca 60'ın altındaki yaşlarda olan veya menopozdan hemen sonra HRT hapını almaya başlayan kadınlarda, kalbi koruduğu gözlendi.

Sayısal açıdan bakıldığındaysa, riskler düşük düzeyde çıktı.

Araştırmacıların hesaplamalarına göre, HRT kullanmayan benzer koşullardaki 1000 kadına kıyasla, 60 yaşın altında hormon tedevaisine başlayan ve 7 yıl süreyle tedaviye devam eden 1000 kadın arasında, 5 ek kan pıhtılaşma vakası ve 4 ek beyin kanaması görülebiliyor.

Aynı zamanda HRT grubu içinde ölüm vakalarının sayısı 6 kişi daha düşük olurken, kalp hastalıkları sayısı da 8 vaka daha az çıktı.

Uzmanlar menopoz sonrası hormon tedavisi gören kadınların düzenli sağlık kontrolünden geçmeleri ve HRT'ye devam edip etmemeleri gerektiğinin en azından her yıl yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.