BIST 10.083
DOLAR 32,45
EURO 34,76
ALTIN 2.427,20
HABER /  DÜNYA

Gazze'de ateşkes başladı! 4 gün sürecek ateşkeste neler olacak! Ateşkes zamanı Filistinli katliamı

İSRAİL'in Gazze'de uyguladığı soykırım devam ederken 4 günlük ateşkes saat 08:00 itibariyle başladı. Ateşkesin 4 gün süreceği belirtilirken, ilk rehine grubunun saat 17.00'da serbest bırakılacağı ifade edildi. Gazze'nin güneyinden kuzeyine geçmek isteyen Gazzelilere İsrail askerleri Gazze'deki 50 esirin serbest kalmasının planlandığını ateşkes zamanı ateş açıp, onlarca kişiyi yaraladı. İşte Gazze'de son durum...

Abone ol

Gazze'de insani ateşkes bugün saat 08.00 itibarıyla başladı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ateşkesin 4 gün boyunca devam edeceğini aktardı. Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ateşkes Cuma sabahı yerel saatle sabah 07.00'de (TSİ 08.00) başlayacak." denilmişti. Gazze'deki ateşkes sırasında neler olacak? Ateşkes öncesi İsrail Gazze'de gece boyunca katliamlarına devam etti. Okul bombaladı, hastane basıp yaralıları öldürdü. 

İlk rehine grubu saat 17:00'de bırakılacak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, Hamas ile İsrail arasında mutabakat sağlanan insani ara süreci ve salıverilecek esirlere ilişkin bilgi verdi. Ensari, varılan mutabakat çerçevesinde çatışmalara insani aranın cuma günü yerel saatle 07.00'de (TSİ 08.00) başlayacağını ve ilk esir takasının aynı gün 16.00 (TSİ 17.00) sularında gerçekleşeceğini söyledi.

4 günde 50 İsrailli esir serbest kalacak

İlk gün aynı ailelerden kadın ve çocuklardan oluşan 13 kişinin serbest bırakılacağını kaydeden Ensari, 4 gün sürecek insani ara boyunca Gazze'deki 50 esirin serbest kalmasının planlandığını aktardı. İsrail yönetimi, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara süreci kapsamında serbest bırakılması beklenen İsrailli esirlerin listesini teslim aldığını duyurdu.

İsrail, 39 Filistinliyi serbest bıraktı

 Hamas'ın, İsrail'le uzlaştığı rehine takası anlaşması kapsamında 13 İsrailli rehineyi Kızılhaç'a teslim etmesi sonrası İsrail'in de söz verdiği üzere 24'ü kadın, 15'i çocuk 39 Filistinli tutsak serbest bırakıldı.

Hamas, 13 İsrailli rehineyi serbest bıraktı

 Hamas'ın İsrail'le anlaşmaya vardığı rehine takasında kapsamında 13 İsrailli rehineyi serbest bıraktı. İsrail'in de söz verdiği üzere 24'ü kadın, 15'i çocuk 39 Filistinli tutsağı serbest bırakması bekleniyor.

12 Tayland vatandaşı serbest bırakıldı

 12 Tayland vatandaşı serbest bırakıldı. İsrail Medyası, İsrailli rehinelerin Kızıl Haç'a teslim edildiğini bildirdi. Mısır sınırına doğru götürülüyorlar.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.
Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 14 bin 854 kişi öldürüldü. İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) yürürlüğe girdi. Uzlaşıya göre çatışmalara 4 günlük insani ara verilecek. Hamas'ın elindeki 50 İsrailli esire karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Gazzeliler evlerine böyle dönüyor

 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları başlamadan önce Gazze'den çıkıp bir daha geri dönemeyen Filistinliler, insani aranın başlamasıyla Refah Sınır Kapısı'ndan geçerek Gazze'ye girmeye başladı.

İsrail Gazze'ye dönmeye çalışanlara ateş açtı

İsrail ordusunun, çatışmalara insani ara verilen Gazze Şeridi'nde bölgenin güneyinden kuzeyine dönmeye çalışan Filistinlilere ateş açması sonucu 1 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinden, Gazze kentine ve kuzey bölgelerine dönmeye çalışan yerinden edilmiş Filistinlilere ateş açtı.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu 1 kişi öldü, çoğu ayağından olmak üzere çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralıların ambulanslarla Gazze Şeridi'nin güneyi ile kuzeyini ayıran Gazze kenti çevresindeki Şehitler Kavşağı'ndan Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne götürüldüğünü bildirdi.

İsrail ordusu: Ateşkes öncesinde bazı tünelleri yok ettik 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), bugün sabah yerel saatle 07.00’de başlayan 4 günlük geçici ateşkes öncesinde Şifa Hastanesi’ne giden bazı tünelleri yok ettiğini duyurdu. IDF’in bugünkü açıklamasında, geçici ateşkes öncesinde bazı ‘operasyonel hazırlıkların’ tamamlanarak Şifa Hastanesine giden tünellerin yok edildiği ifade edildi. IDF’in açıklamasında ayrıca “Ek olarak son gün birliklerimiz karadan, havadan ve denizden çeşitli terör hedeflerini vurdu” ifadeleri yer aldı.

Serbest bırakılacak Filistinlilerin listesi teslim edildi

Aljazeera bugün serbest bırakılması beklenen 39 Filistinlinin isimlerini içeren listenin Filistin yönetimine ulaştığını duyurdu.

Gazzeliler evlerine geri dönüyor

Gazeteci Ayman el-Jadi, ateşkesin başlamasının ardından Filistinli ailelerin evlerine dönmeye başladığını gösteren görüntüleri paylaştı.

İsrail ordusu insani aranın devreye girmesinden önce Gazze Şeridi'nin en büyük tıbbi kompleksi Şifa Hastanesi'nin bulunduğu yerleşkede "tünel altyapısı" olduğunu iddia ettiği kısmı tesir gücü yüksek bombayla vurdu. İsrail'in vurduğu bölümde  hastanenin elektrik jeneratörleri, röntgen makineleri ve oksijen pompaları dahil olmak üzere tıbbi ekipmanlarının bulunduğu öğrenildi.

İlk yardım TIR'ları Gazze'ye girdi

 Ateşkesin başlamasının ardından ilk yardım TIR'ları Gazze'ye girmeye başladı. Aljazeera 3 yardım TIR'ının Refah sınır kapısından içeri girdiğini bunlardan ikisinin yakıt, birinin ise gaz taşıdığını bildirdi.

İsrail: İnsani ara geçici, savaş daha sona ermedi

İsrail Ordusu, ateşkesin başlamasından birkaç dakika önce sosyal medyada paylaştığı videoda "savaş daha sona ermedi" uyarısında bulundu. Arapça konuşan İsrail Ordusu Sözcüsü Avichay Adraee videoda insani aranın "geçici" olduğunu vurguladı ve Gazzelilere "Gazze Şeridi'nin kuzeyi tehlikeli bir savaş bölgesi ve kuzeye geçiş yasak. Güvenliğiniz için güneydeki insani bölgede kalmalısınız" uyarısında bulundu.

Ateşkes sürecinde bugün neler yaşanacak

-İsrail ve Filistin arasında varılan anlaşma kapsamında İsrailli esirlerden oluşan ilk grup - 13 kadın ve çocuk - yerel saatle 16.00'da (TSİ 17:00) serbest bırakılacak.

-Rehinelere Refah sınır kapısına kadar Kızıl Haç eşlik edecek. Kimlik tespit süreci sonrası rehineler İsrail ordusuna teslim edecek.

-Rehineler fiziksel ve psikolojik bakım için Tel Aviv'deki hastanelere götürülecek.

-Takasın ilk gününde İsrail'den 39 Filistinli mahkum serbest bırakılacak. Filistinliler  Damon ve Megiddo hapishanelerinden Batı Şeria'daki Ofer hapishanesine, oradan da sınır kapısına götürülerek ailelerine teslim edilecekler.

-Günün ilerleyen saatlerinde Mısır'dan Gazze'ye insani yardımın ulaşması bekleniyor.Hamas, Gazze'ye her gün 200 yardım kamyonu gireceğini belirtiyor.

İsrail Endonezya hastanesini vurdu

 İsrail askerleri, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan Endonezya Hastanesine yoğun ateş altında baskın düzenledi. Hastaneyi kuşatan İsrail askerleri yaralı bir kadını öldürdü, en az 3 kişiyi yaraladı. Askerler, hastane baskınında en az 3 Filistinliyi de gözaltına aldı. Tıbbi kaynaklar, İsrail askerlerinin Endonezya Hastanesine yönelik saldırı ve baskınının Şifa Hastanesindekinden daha korkunç ve şiddetli olduğunu ve bunun açıkça bir savaş suçu olduğunu ifade etti.

100 Türk vatandaşı Gazze'den Mısır'a geçti

Gazze'deki 100 Türk vatandaşı ve aile yakını Gazze’deki Refah sınır kapısından Mısır’a geçti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, 23 Kasım'da 100 Türk vatandaşı ve aile yakını Gazze'den Mısır'a geçti. Mısır'da bulunan 100 vatandaş ve aile yakınının bugün İstanbul'a gelmesi planlanıyor. Bugün daha fazla Türk vatandaşının Gazze'den tahliye edilmesi öngörülüyor.

İsrail BM'ye ait okulu vurdu: 27 ölü 93 yaralı

İsrail güçleri 4 günlük insan ara öncesi bir kez daha yerinden edilmiş Filistinlileri sığındığı okulu hedef aldı. Filistin basınında yer alan haberlerde, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Cibaliye Mülteci Kampı’nda yer alan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından işletilen Ebu Hüseyin Okulu'na saldırı düzenlediği aktarıldı. Haberde, saldırıda ilk belirlemelere göre 27 kişinin hayatını kaybettiği, 93 kişinin de yaralandığı belirtildi.