BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Gazzede 7 ton bomba kayboldu

Gazze'deki Birleşmiş Milletler yetkilileri, bir depodan kaybolan 7 tonu aşkın patlayıcının iade edilmesini istedi.

Abone ol

Gazze'deki Birleşmiş Milletler yetkilileri, bir depodan kaybolan 7 tonu aşkın patlayıcının derhal iade edilmesi çağrısında bulundu.

Patlayıcılar İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırıda bölgeye atılan ancak patlamayan bombalar ortadan kayboldu. Toplanan bombalar Gazze kentinde Hamas'a bağlı polis güçlerince korunan bir depoya kaldırılmıştı.

Hamas, ilk kez iki hafta önce BM yetkililerinin depolama alanını ziyaret etmesine izin verdi.

Yaklaşık bir ay önce, ateşkes ilan edilir edilmez bölgeye giden Birleşmiş Milletler'e bağlı imha ekibi, bombaları güvenli biçimde ortadan kaldırmayı planlıyordu.

Bunun için de İsrail'den gelecek bazı cihazların ulaşması bekleniyordu.
Bunun için Hamas ile temaslarını yürüten yetkililer, imha çalışmasını İsrail ile eşgüdüm içinde yürütmeyi öngörmüştü.

Ancak iki gün önce depoya giden ekip patlayıcıların büyük bölümünün yerinde olmadığını gördü. İsrailli bir sözcü kayıp bombaları Hamas'ın sakladığı suçlamasında bulundu.

Kayıp bombalar arasında fosfor mermileri de var. Kayıp patlayıcılar arasında uçaklardan atılan bombalar ve kullanımı tartışma yaratan beyaz fosfor mermileri de bulunuyor.

Gazze'de fosfor bombası kullanımı insan hakları örgütlerine göre suç. İsrail Gazze'deki operasyonu sırasında beyaz fosfor içeren silahlar kullanmasının yasadışı olmadığını savunuyordu.

Beyaz fosforun, açık cephelerde duman perdesi yaratmak amacıyla kullanılması yasadışı değil. Ancak insan hakları grupları, ciltte yanmalara yol açan maddenin kalabalık kentsel alanlarda kullanılmasının insan haklarına aykırı olduğuna inanıyor.

1.100'den fazla kişinin yaşamına mal olan 22 günlük operasyon bir ay önce İsrail ve Hamas peşpeşe tek taraflı ateşkes ilan etmesiyle sona erdi.
İsrail askerlerinin bölgeden çekilmesi ardından ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için Mısır arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler o zamandan bu yana sürüyor. Mısır geçen hafta sonuca yaklaştıklarını açıklamıştı.