BIST 10.046
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.418,15
HABER /  GÜNCEL

'Gazze operasyonunu genişletmeye hazırız'

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'ın askeri kanat lideri Ahmet Cabari'nin öldürüldüğü saldırıdan sonra, Gazze'ye karşı operasyonu genişletmeye hazır olduklarını söyledi.

Abone ol

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Hamas'ın askeri kanat lideri Ahmet Cabari'nin öldürülmesinden sonra, ülkesinin Gazze Şeridi'nde Hamas'a karşı operasyonlarını genişletmeye hazır olduğunu söyledi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kasım Tugayları'nın komutanı olan Ahmet Cabari, aracını hedef alan bir hava saldırısı sonucu öldürüldü.

Cabari'nin öldürülmesinden sonra, Gazze şeridi'nden İsrail'e bir dizi roket saldırısı düzenlendi.

Netanyahu televizyonda yaptığı konuşmada, "Bugün Hamas ve diğer terör örgütlerine açık bir mesaj yolladık. Ayrıca gerekirse İsrail Ordusu operasyonu genişletmeye hazır." dedi.

İsrail'in saldırıları sonucu Cabari'nin dışında bir diğer Hamas yetkilisinin de aralarında bulunduğu en az dokuz kişi öldü.

Birleşmiş Milletler'deki Filistin Temsilcisi Riyad Mansou, bu sayının büyük olasılıkla artacağını söyledi.

46 yaşındaki Cabari dört yıl önce Gazze Şeridi'ne yönelen bombardımandan bu yana öldürülen en üst düzey Hamas yetkilisi oldu.

Cabari'nin ve aralarında çocukların da bulunduğu yaralıların götürüldüğü hastanenin dışında toplanan kalabalıklar intikam sloganları attı.

Hamas Sözcüsü Ebu Zuhri, "İsrail bunu yapmayı düşündüğü ana bile pişman olacak" dedi.

Mısır'dan kınama

Komşu Mısır İsrail'in saldırısını kınarken, İsrail'deki Mısır Büyükelçisi Kahire'ye çağırıldı.

Kahire'deki İsrail Büyükelçisi de dışişleri bakanlığına çağrılırken, Mısır hükümeti BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği'ne acil toplantı çağrısı yaptı.

Filistin lideri Mahmud Abbas da saldırıyı kınadı.

İsrail haber alma örgütü Şin Bet tarafından yapılan açıklamada "Cabari, İsrail'e karşı yürütülen askeri operasyonların yönetilmesi ve finanse edilmesinden sorumlu kişiydi. Bugün ortadan kaldırılmış olması Gazze'deki Hamas yetkililerine, İsrail'e karşı terör faaliyetlerini teşvik etmeye devam ederlerse, canlarının yanacağına dair bir mesajdır." denildi.

İsrailli yetkililer son günlerde füze saldırılarının artması üzerine, Hamas'tan üst düzey isimlere suikast düzenlemeyi düşündüklerini açıklamıştı.

İsrail Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'i de benzer bir saldırıda öldürmüştü.