BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,90
ALTIN 2.440,93
HABER /  GÜNCEL

Gazprom, Ukraynanın gazını kesti

Gazprom Ukrayna gazını TSİ ile bugün 11:00'dan itibaren kesecek. Karar Ukrayna'da şok etkisi yarattı.

Abone ol Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom'dan yapılan açıklamada Ukrayna enerji şirketi Naftogaz'la anlaşma sağlayabilmek için her türlü çabanın ortaya konduğunu, ancak 1 Ocak 2009'dan itibaren vanaları kapatmaktan başka çareleri kalmadığı belirtildi. Gazprom Ukrayna gazını TSİ ile 11:00'dan itibaren kesecek.

Ukrayna'nın Avrupalı müşterilere verilen bin metreküp için yaklaşık 500 dolarlık rakamın yarısı olan 250 doları kabul etmediği belirtilen açıklamada, anlaşmanın sağlanabilmesi için her türlü fedakarlığın yapıldığı ifade edildi. Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Gazprom'un Orta Asya ülkelerinden bin metreküpü 340 dolardan doğalgaz aldığını, ulaşım masrafları ile birlikte bunun maliyetinin 380 dolara çıktığına dikkat çekti. Putin, "Önerilen 250 dolar sadece insani gerekçelere dayanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

2006 yılında yaşanan krizin benzeri bir risk olmasına karşın Avrupalı ülkelerin yeterince tepkili olmamaları dikkat çekiyor. Kiev'in de daha rahat hareket etmesi de dört ay yetecek stokunun var olmasına bağlanıyor. Diğer taraftan Rusya'da 2006'dan farklı olarak Avrupa sevkıyatının sıkıntıya girmesinden rahatsız. Ekonomik krizin etkisi ile enerji tüketiminin azalması sorunun daha orta yollu çözümü için Kremlin'i zorladığı değerlendirmesi yapılıyor. Ancak Kiev Moskova'nın bin metreküp için 250 dolar gibi makul bir seviyeye gerilemesine rağmen anlaşmaya yanaşmıyor.