BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Gazi'de seçim heyecanı başladı

20 üniversitede rektörlerin görev süresi haziran ayında sona erecek. Adayları ise şimdiden seçim telaşı sardı

Abone ol

20 üniversitede rektörlerin görev süresi haziran ayında sona erecek. En güçlü aday ise Derviş Yılmaz gözüküyor

Seçim yapılacak üniversitelerden birisi de Gazi Üniversitesi. 70 binden fazla öğrencisiyle Türkiye'nin en büyük üniversitelerinden olan Gazi'de Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın görev süresi sona eriyor.

7 İSİM KOLTUK BEKLİYOR

Prof. Dr. Ayhan, iki dönem rektörlük yaptığı için tekrar aday olamayacak. Profesör, doçent ve yardımcı doçent kadrosuyla 2 bin 500’den fazla öğretim üyesinin oy kullanacağı seçimlerde Rıza Ayhan'ın koltuğuna şimdiden 7 isim talip oldu. Ancak Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Derviş Yılmaz'ın ismi ön plana çıkıyor. Ayhan'ın koltuğuna kimler talip? Rektör Rıza Ayhan'dan boşalacak koltuğa Rektör danışmanı Prof. Dr. Aydın Karapınar, Tıp Fakültesi eski dekanları Prof. Dr. Peyami Cinas, Prof. Dr. Ayşe Dursun, Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Kurtipek, Fen Fakültesi İstatistik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap. ile Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Derviş Yılmaz aday oldu.

BAHÇELİ'NİN DANIŞMANI DA DEVREDE

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin eski danışmanlarından Prof. Dr. Vedat Bilgin'in de adaylık için kulis yokladığı öğrenildi. Yılmaz, ‘yol haritasını’ anketle tespit etti Seçim sürecinde aday sayısının artması bekleniyor. Ancak ipi birincilikle göğüsleyecek isimler arasında Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Derviş Yılmaz'ın adı ön plana çıkıyor.

YÜZDE 60 OY ALIYOR

Türkiye genelinde üniversitelerdeki seçimleri yakından takip eden http://www.rektor-sec.org isimli internet sitesinin yaptığı ankete göre Yılmaz, Gazi'deki oyların yüzde 60'ını alıyor. Derviş Yılmaz’ı yüzde 18’le Aydın Karapınar, yüzde 8’le Peyami Cinas izliyor. Prof. Dr. Yılmaz, Gazililer’e 'şeffaflık, objektiflik, ehliyet ve liyakate göre iş bölümü' vaat ederken, yönetimde katılımcılığı esas alacağını söylüyor. Seçim sürecinde diğer adaylardan farklı bir yöntem izleyen Yılmaz, öğretim elemanları ve idarecilere açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan bir anket gerçekleştirdi. Yılmaz, öğretim üyelerinin “Üniversite yönetiminden beklentilerini” tespite yönelik anketin, rektör seçilmesi halinde kendisinin ‘yol haritasını’ oluşturacağını söyledi. Üniversitede yapılan seçimlerde en fazla oy alan 6 rektör adayı YÖK'e bildirilecek. 28-29 Haziran'da yapılacak YÖK Genel Kurulu da bu adaylar arasından 3 isim seçilerek ve 1 Temmuz'da Cumhurbaşkanı'na sunulacak. Cumhurbaşkanı 3 aday arasından bir ismi rektör atayacak.