BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,76
ALTIN 2.403,65
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gaziantepliyi güldüren fıstık gibi haber

Antepli üreticinin yüzü gülüyor. Antep fıstığında bu yıl geçen yılın iki katı üretim bekleniyor.

Abone ol

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü (AAE) Müdürü Selim Arpacı, bir yıl ürün veren bir yıl vermeyen Antep fıstığında bu yıl 'var yılı' olması ve ağaç sayısındaki artış nedeniyle rekoltenin rekor seviyelere ulaşmasının beklendiğini belirterek, ''En kritik ayda bulunuyoruz. Bu ay içinde yapılacak olan ilaçlama ve bakım, verimi yüzde 50-75 oranında etkileyecek'' dedi.

'Var yılı' olduğu dönemde ortalama 100-110 bin ton ürün alınan Antep fıstığında bu yıl 120 bin ton rekolte bekleniyor. Geçen yıl rekolte 53 bin tonda kalmıştı.

Merkezi Gaziantep'te bulunan Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, AA muhabirine, ülke genelinde Antep fıstığı ağacı sayısının 45 milyona yükseldiğini, ilaçlaması iyi yapılmayan ağaçlarda verimin yüzde 50 ile 75 arası düşeceğini söyledi.

Mayıs ayının, Antep fıstığı ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için çok önemli olduğunu, zararlı denilen böcekler, ya da mantar hastalıkları, enfeksiyonların bu ayda başlayabildiğini ifade eden Arpacı, ''Bunun için üreticiler bahçelerinde, Antep fıstığı bahçelerinde tarama yapmaları gerekir, gezmeleri gerekir. Özellikle bu dönemde 'karazenk' dediğimiz Heptoria hastalığına karşı mutlaka sigorta ilaçlaması yapmaları gerekiyor. Bunun için de Tarım İl Müdürlükleri ve ilçe müdürlüğü ya da bizim enstitümüzdeki konu uzmanlarına gelerek hangi ilacı, hangi dozda kullanacaklarını çok iyi belirlemeleri lazım'' şeklinde konuştu.

Üreticilerin, bunun yanında daha önceki yıllarda 'iç kurdu' ya da 'dağ güvesi' denilen meyve zararlılarına karşı mücadele yapmaları gerektiğine işaret eden Arpacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özellikle iç kurtları bazı yıllarda özellikle yaygın olduğu yıllarda, ürünü yüzde 50, bazen de yüzde 75'e kadar götürebilir, zarar verebilir. Bunun için tedbir alınmalıdır, teknik elemanlara danışarak uygun ilaç ve dozda mücadele yapmak gerekir. Bunlar önemlidir."

120 BİN TON ÜRETİM BEKLENİYOR

Arpacı, geçen yıl bölgede ve Gaziantep'te rekoltenin düşük olduğunu, ancak bu yıl için iyi tahminleri bulunduğunu ifade ederek, ''Özellikle Türkiye genelini söyleyecek olursak 100 bin tonun üzerinde ürün tahmin ediyor bizim uzmanlarımız. Yağış da çok iyi geçti. Eğer bir aksilik olmaz, Allah'tan bir zeval da olmazsa 120 bin ton Türkiye genelinde üretim olacak diyebiliriz. Gaziantep'te 40 ile 45 bin ton civarında Antep fıstığı hasılatı beklenmektedir. Bu da normal üretimin üzerinde bir hasılatın olacağını göstermektedir'' ifadelerini kullandı.

Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Antep fıstığı ağacı sayısında her yıl artış yaşandığını da belirterek, şunları kaydetti:

''Geçen sene ve bu senenin başında Antep fıstığı fiyatı gerçekten çok iyiydi, hatta yüksekti bile diyebiliriz. Bunu geçen yıl ki ürünün azlığına bağlıyoruz. Ama bu sene de yine şu an için Antep fıstığına rağbet vardır ve ortalama Türkiye'de her yıl 1 milyon ağaç dikiliyor diyebiliriz. Yılda, 1 yıl için yıllık 1 milyon ağaç artıyor diyebiliriz. Ve bunu da şuradan anlıyoruz. Hem bizim enstitünün yaptığı fidan üretiminden ve taleplerden, hem de çevre il ve köylerde gerçekten Antep fıstığı üretimi arttı, fidan üretimi arttı, aşı kalemi talebi arttı. Özellikle, yeni geliştirdiğimiz çeşitlere çiftçilerimizden talep fazla oldu.

Dolayısıyla yılda 1 milyon ağaç Antep fıstığı artıyor diyebiliriz. Şu andaki istatistik verilere göre Türkiye'de 45 milyonun üzerinde ağaç var. Ancak bu ağaçların bir kısmı genç dönemde yani verime yatmamış durumdalar. Türkiye'nin toplamında 30 milyon meyve veren ağaç vardır. Bunu biz hektara veya dönüme çevirdiğimizde toplam 220 bin hektar Antep fıstığı alanı bulunuyor. Ve bunun yaklaşık 170 bin hektarından verim alınmaktadır.''