BIST 9.725
DOLAR 32,54
EURO 34,81
ALTIN 2.426,64
HABER /  GÜNCEL

Gaziantep'in 50 yıllık su sorunu çözülüyor

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Gaziantep’in 50 yıllık su sorununu çözmek için çalışmaların başladığını ifada ederek, “Bu hayalimizi Düzbağ projesiyle gerçekleştireceğiz” dedi.

Abone ol

Gaziantep'in su ihtiyacının üç kaynaktan karşılanıdığı belirten Sönmezler, bunların Kartalkaya Barajı, Mizmilli ve su kuyularından olduğunu vurgulayarak, “Bunun yüzde 70'i Kartalkaya barajından, yüzde 25'i Mizmilli'den, kalan yüzde 5'i ise kuyulardan karşılanıyor. Yani bu şehrin ana kaynağına Kartalkaya Barajından karşılanıyor. Gelen sular Başpınar'da Organize Sanayideki depolarımızda bekletiliyor. Bu depo 100 bin ton kapasitesiyle abartısız Türkiye'nin en büyük su deposu özelliğini taşıyor. Yani depodaki su iki aylık ihtiyacımızı karşılıyor” diye konuştu.

Suyun Başpınar’daki depodan Hacıbaba depolarına aktarıldığını, orada çeşitli biyolojik ve kimyevi işlemlerden sonra şehre içme ve barınma ihtiyaçları için verildiğini belirten Sönmezler, “Bizim sularımızı herkes istediği yerden, musluktan gönül rahatlığı içebilir. Çünkü bunun testlerini biz her daim yapıyoruz. Suyumuz hem kaliteli, hem de lezzetlidir” şeklinde konuştu.

Gaziantep merkezde 470 bin abonelerinin bulunduğunu belirten Sönmezler, yeni katılan ilçelerle birlikte bu sayının 550 bine ulaştığını kaydetti. Fatura tahsilatlarında bir sıkıntı yaşamadıklarının altını çizen Sönmezler, “Bu faturaların yaklaşık yüzde 97'sini tahsil ediyoruz. Bu da Türkiye ve bizim ortalamamıza göre gayet makul bir seviye. Bizim fiatlandırma sistemizde baz aldığımız sistem kullanılan su miktarı arttıkça artan bir sistem. Bundaki amaç su tasarrufuna halkımızı özendirmek. Bizim esas sıkıntımız suyun bize maliyetinin diğer illere göre çok pahalıya elde etmemiz. Düşünün Gaziantep deniz seviyesinden 950 metre civarında. Esas suyu aldığımız Kartalkaya barajı ise 630 kod civarında. Biz bu kod seviyesini aşmak ve suyu taşımak için mecburen elektrik kullanıyoruz. Bu da bize inanılmaz enerji maliyetleri yüklüyor” ifadelerini kullandı.

Suyu getirmek için elektriğe yüklü faturalar ödediklerini dile getiren Hüseyin Sönmezler, “Geçen Eylül ayında ödediğimiz elektrik faturası eski para ile 9 trilyon, yeni para ile 9 milyon. Bu korkunç bir gider bizim bütçemiz yaklaşık 350 milyon bunun 100 milyon lirası enerjiye gidiyor. Şöyle düşünün bu 100 trilyon yatırıma dönüşse Gaziantep nasıl olur. Fiatlar yarı yarıya düşer. Gaziantep şu anda sadece Türkiye'nin değil dünyanın en fazla göç alan illerinden biri olmasına rağmen suda bu kadar hızlı nüfus artışına rağmen sıkıntı yaşanmıyor ve 24 saat musluktan su akabiliyorsa bu belediyemizin ve kurumumuzun gücünü gösterir. Bu sene kar yılı, yağış yılı oldu çok şükür barajlarımız yüzde 100 doldu, barajlarda su sıkıntımız yok. 1956 yılından sonra en bereketli ve en bol yağışlı yıl oldu” şeklinde konuştu.

DÜZBAĞ RÜYALARIMIZI SÜSLEYEN BİR PROJE

Düzbağ Baraj Projesi’nin rüyalarını süsleyen bir proje olduğunu aktaran Sönmezler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu Aksu Gölü’nden yani Gölbaşı ve aşılmaz denilen Nurhak dağlarından aşılarak Gaziantep'e su getirilecek dev proje. Burada devletimiz barajı yapacak, biz ise suyu Gaziantep'e taşıyacağız. Üstelik kod farkı yüksekte olduğu için tek kuruş enerji maliyeti olmadan Gaziantep'e suyu akıtacağız. Çünkü orasının kotu 1030 metre yükseklikte. Bu proje ile ilgili çalışmalar yapıldı ve yüklenici firmalarla anlaşma sağlandı, imzalar atıldı. Altı ay içerisinde borular döşenmeye başlanacak. Ama bu 110 kilometrelik dev bir proje inanılmaz maliyet rakamları var. Bunu çeşitli konsorsiyumlarla peyderpey yapacağız. Ayrıca şöyle bir olay var. Zaten bizim Kartalkaya'dan Gaziantep'e gelen 45 kilometrelik mevcut isale hattımız var. Oraya kadar su getirirsek Kartalkaya'da yapacağımız bir işlemle o suyu o hazır borularla taşıyabiliriz. Benim öngörüm (İnşallah gerçekleşecek) Gaziantep'in 2018 yılı 25 Aralık Kurtuluş Günü’nde bu baraj ve su hattı bitip Gaziantep'i su probleminden 50 yıl kurtarmış oluruz.”

İLÇELERİMİZ AYNI HİZMETİ ALIYOR

GASKİ olarak tüm ilçe ve beldelerde alt yapı çalışmalarının devam ettiğini aktaran Sönmezler, “Biz şu anda yeni büyükşehir yasası ile birlikte tüm ilçelerimize adeta bir hizmet seferberliği başlatmış durumdayız. İslahiye, Araban, Nurdağı, Yavuzeli, Nizip, Karkamış, Oğuzeli belediye başkanları ve belediyeleri ile kısa sürede çok önemli projelere imza atmaya başladık. Hedefimiz Gaziantep şehir merkezindeki su, kanalizasyon, şebeke ne ise tüm ilçe ve köylerimizde aynısının olması” şeklinde konuştu.

Sönmezler, ilçe, belde ve köy gibi yerleşim birimlerinde kanalizasyon, abonelik, içme suyu şebekesi ve atık su çalışmalarının yanında GASKİ şubelerinin de hizmete girdiğini kaydetti.