BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Gates, devrimin adını verdi

Dünyanın en zengin adamı ve yazılım devi Microsoft'un sahibi Gates, öğrencilere yol gösterdi.

Abone ol

Gates, Türker İnanoğlu Maslak Show Center'de Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrencilere hitap etti.
   
Bilgisayar kullanımında yaşanan evrime işaret eden Gates, bugün ilk kullanılanlara oranla 1 milyon kere daha güçlü bilgisayarlar kullanıldığına dikkat çekti.     
   
''Bir düşümüz vardı, bilgisayarlar aracılığıyla iletişim kurmak, bilgiyi paylaşmak ve eğlence sektöründe kullanmak'' diyen Gates, bugün daha ucuz bilgisayarların satıldığını ve ürünleri pek çok alanda kullanılan, küresel düzeyde satılan dev bir yazılım sanayii bulunduğunu söyledi.
   
Bilgisayarların etkisinin özellikle internetin kullanılmasıyla arttığını belirten Bill Gates, bunun hiç de pahalı olmamasının önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.
   
İletişimin telefon yerine bilgisayar aracılığıyla yapılmasının telefon şirketleri, küresel bir bilgi akışının söz konusu olmasının da hükümetler için korkutucu olduğunu kaydeden Gates, teknolojinin bu kadar açık olması, insanların fikirlerini dile getirmesinin hükümetlere imkansız bir fikir gibi geldiğini ifade etti.
   
Gates, ''Daha başlangıç noktasındayız. Önümüzdeki birkaç 10 yıllık süre zarfında internetin etkisi şimdiye kadar gördüklerimizden çok daha büyük olacak'' dedi.
   
KAFA AVCILIĞI...-
    
İnternetin geleceği düşünüldüğünde, bugün artık nerede doğduğunuz değil, eğitiminizin ne olduğunun önemli olduğunu belirten Gates, mühendislik, bilgisayar konusunda önemli bir eğitiminiz varsa artık fırsatlar size sunulmuş durumda'' diye konuştu.
   
Dünya çapında hizmet veren şirketlerin, hükümetlere ve şirketlere satış yapabilecekleri yazılımları geliştirdiklerini belirten Gates, ''Bir şekilde kafa avcılığı yapıyorlar. Yetenekli öğrencileri kendilerine çekiyorlar. Bu alanda üst noktada bir rekabet söz konusu.

Bu bizi çok daha iyi bir noktaya getirecek. Yenilikçi, yaratıcı ve daha düşük maliyetli ürünler üretilecektir'' dedi.
  
''Bilgisayarın bilgi paylaşımında kullanılmasının başlangıç aşamasında olduğumuzu da hatırlatmak isterim'' diyerek konuşmasını sürdüren Gates, telefonla yapılana benzer bir iletişimin bilgisayar üzerinden kurulabildiğini, yazılım sayesinde dijital ortamda iletişimin, ürün geliştirmenin, değişikliklere hızlı tepkinin verilebildiğini anlattı.
   
''DİJİTAL BİR DEVRİMLE KARŞI KARŞIYAYIZ''-
    
Bill Gates, ''Dijital bir devrimle karşı karşıyayız'' dedi.Gates, dijital yaşam tarzının kullanılmaya başlandığını, dijital fotoğraf makinelerinin, dijital müziğin yaşama girdiğini, taşınabilir cihazlara internetten müzik indirilebildiğini, dostlarla paylaşılabildiğini anımsattı.
   
Gates, ''Plak almak için bir mağazaya gitmiştim. 9 yaşındaki kızım 'Plak nedir?' diye sordu. Ona çok tuhaf geldi'' dedi.
   
Gelecekte belki CD'lerin bile görülmeyeceğini, dijital ortamda artık CD aracılığıyla müzik dinlemek gerekmediğini belirten Gates, planlamaların da dijital ortamda yapılabildiğini söyledi.
   
Televizyonların da çok değişeceğini, gelecekte belki internet üzerinden izleyiciye ulaşacağını, çok daha interaktif tv izleyicisi haline gelineceğini kaydeden Gates, ''10 yıl sonra TV bambaşka olacak belki de'' dedi.
   
İnternet üzerinde video izlenebileceğini, ödemelerin yapılabileceğini, kağıt kullanımının giderek azalarak, kitapların, hükümet yayınlarının internet üzerinden okunmasının söz konusu olacağını, gazetelerin, dergilerin internet üzerinden okunacağı çok küçük cihazların geliştirilebileceğini anlatan Gates, cep telefonlarının da çok daha güçlü olacağını, gelecekte akıllı telefonların kullanımının söz konusu olacağını, yabancı dilde pankart, tabela görüldüğünde cep telefonu ile fotoğrafını çekip sözlüğe gönderip ne anlama geldiğinin öğrenilebileceğini kaydetti.

Yazılımcıların en büyük düşlerinden birinin de sözcüklerin klavye kullanılmadan, konuşarak bilgisayara aktarımı olduğunu belirten Gates, geliştirilen yazılımla görme özürlülerin sesi kullanarak bilgiye ulaşmasının bugün artık mümkün hale geldiğine dikkat çekti.