BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.493,54
HABER /  GÜNCEL

Öksürük deyip geçmeyin...

Boğaz ve göğüsteki solunum yollarını temizlemeye yarayan bir refleks olan öksürük, hastalık habercisi!

Abone ol

Çocuklarda daha sık görülen ve aslında boğaz ve göğüsteki solunum yollarını temizlemeye yarayan bir refleks olan öksürük, hastalık habercisi olabiliyor.

Kendi tek başına bir hastalık olmayan öksürük, çoğunlukla basit bir üşütme belirtisi olmakla birlikte zaman zaman doktora gitmeyi gerektirecek kadar ısrarlı ve ürkütücü olabiliyor.
 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Serttürk, öksürüğün değişik hastalıklarda farklı özellikler gösterdiğini anlattı:
 
“Nezleyle birlikte olan öksürük ıslak veya kuru özellik gösterebilir ve bir hafta kadar sürebilir. Öksürük nezlede genellikle en son kaybolan belirtidir.
 
Ateş, burun akıntısı ve öksürük genellikle gribal bir enfeksiyon bulgusu olsa da, 39 dereceyi aşan ateş ve sıkıntılı solunum zatürree gibi daha ciddi solunum yolu hastalığını da akla getirir.

Özellikle yuvaya giden çocuklarda peş peşe gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine yol açabilir. Çocuğun öksürüğü bir ayı geçiyorsa astım, alerji, sinüzit gibi durumlar akla gelmelidir.”
    
Ardında başka hastalık olabilir
 
Dr. Çiğdem Serttürk, öksürüğün özelliğine göre ardında başka hastalıkların yatıp yatmadığını tespit etmenin mümkün olduğunu da vurguladı:
 
“Eğer öksürük iç çeker gibi ise boğmacayı, göğüste ötmeyle birlikte ise astımı çağrıştırabilir.
 
Özellikle sonbahar-kış mevsiminde yaygınlaşan RSV (Respiratory syncythial virüs) daha büyük çocuklarda nezleye neden olurken, bebekler alt solunum yollarını ve akciğerlerin etkileyerek ciddi solunum zorluğuna yol açabilir.”
      
İlaç kullanımına dikkat

 
Dr. Çiğdem Serttürk, virüslerin yol açtığı nezle gibi enfeksiyonlarda antibiyotiklerin tedavideki yerinin olmadığını da belirtti.
 
Serttürk, içinde birkaç farklı etkin madde içeren öksürük şuruplarının kontrolsüzce kullanılmasının yanlış olduğuna değindi.
 
Öksürük refleksinin bu ilaçlarla baskılanmasının, solunum yollarının doğal temizlenme mekanizmasını engelleyerek durumu kötüleştirebileceğini de kaydeden Dr. Serttürk, “bakterilerin neden olduğu zatürree gibi hastalıklarda antibiyotikler doktor denetiminde kullanılabilir. Zatürree, boğmaca, RSV gibi hastalıklar hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi seyredebilir” dedi.
 
Öksürük nasıl kontrol edilebilir?
 
Dr. Çiğdem Serttürk, bazı basit önlemlerle öksürüğü kontrol altına almanın mümkün olabildiğini de açıkladı: 

  • Bol sıvı alın
    • Nemli hava soluyun
    • Boğazınızı yumuşatın
    • Öksürmemeyi deneyin
    • Gerektiğinde öksürük kesici ilaçları kullanın 
       
      Evde alınabilecek önlemler
       
      Dr. Çiğdem Serttürk, ev içi ortamının da öksürüğe yol açabildiğini belirtti.

      Evde yakıtlardan çıkan gazlar: Doğalgaz, gaz yağı, odun, kömür, tüp gaz gibi evlerde bulunan yakıtların kullanımı sonucunda yeterli havalandırma sağlanmadığında havayı kirleten gazlar oluşur.
      Sigara dumanı: Sigara, pipo ve puronun dumanı akciğerlere zarar verebilir.
      Evdeki kimyasal maddeler: Klorlu çamaşır suları, amonyak gibi uçucu maddeler içeren temizlik solüsyonlarından, çözücü solüsyonlardan ve boya kutularından zehirli gazlar çıkabilir.
      Toz ve nem: Toz böcekleri (ev tozunda bulunan mikroskobik canlılar) teknik anlamda kirletici değildir ama bunlar nem ile birlikte şiddetli alerjik reaksiyonlara neden olabilirler.
      Dekorasyon: Yeni döşenen halılar ve yeni boyanan duvarlardan tahriş edici gazlar çıkabilir.