BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.494,61
HABER /  GÜNCEL

'Artık sivilleri hedef alma'

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Filistin seçimlerinin galibi Hamas örgütünden İsrailli sivilleri artık hedef almayacağını ilan etmesini istedi.

Abone ol

Örgüt tarafından Hamas yöneticilerine gönderilen mektupta, Hamas'ın Filistin seçimlerinin galibi olduğuna işaret edildi ve "bu zafer böyle bir yükümlülüğün altına girmeyi gerekli kılıyor" denildi.

Mektupta, Hamas'ın kuracağı hükümetin, diğer silahlı grupların da sivilleri hedef alan saldırılara son vermelerini sağlaması gerektiğine işaret edildi.

HRW yöneticileri, mektuplarında sivilleri öldürmeye veya sakat bırakmaya yönelik saldırıların insanlığın en temel ilkelerinin çiğnenmesi anlamına geldiğine dikkat çekerek, Hamas'ın bu ilkelere tam olarak uyulacağını vakit geçirmeden ilan etmesini istedi.

Rice'tan Avrupa'ya çağrı

Filistin'deki gelişmeleri yakından takip eden ABD'nin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, Avrupalı liderlerden Hamas karşısında aynı kararlılığı beklediklerini söyledi.

Ortadoğu Dörtlüsü'nün toplantısı için Londra'ya giderken uçakta konuşan Rice, Hamas'ın iktidara gelmesi halinde Filistin'e yaptıkları yardımları gözden geçireceklerini hatırlattı.

ABD Dışişleri Bakanı, ''aynı kararlılığı Avrupalılardan da bekliyoruz. Hamas'ı Avrupa da terör örgütü olarak görüyor'' dedi.

AB'nin Hamas'ı karalisteden çıkarma girişimi

Öte yandan CNN TÜRK Londra Temsilcisi Metin Güneş, Hamas'ın uluslararası kara listeden çıkarılması için Avrupa hükümetlerine çağrıda bulunulduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz çarşamba günü yapılan seçimleri de izleyen AB seçim gözlem ekibi başkanı bu kararın Brüksel'de bugün yapılacak dışişleri bakanları toplantısında alınması gerektiğini söyledi.

İngiliz muhafazakarların Avrupa Parlementosu milletvekili McMillan-Scott ise, "Avrupa Birliği Hamas'tan şiddeti bırakmasını isteyip İsrail'i tanımasını talep etmekte haklıdır. Ancak Avrupa şunu da unutmamalıdır ki Hamas 2005 şubatından beri ateşkese uymuş ve terörist geçmişine rağmen artık Ortadoğu'da seçilmiş bir siyasi ve İslami güçtür" dedi.

AB dış politikasından sorumlu Javier Solana ise 'durumun tamamen yeni bir durum' olduğunu belirterek AB'nin durumu sıkı bir şekilde analiz etmesi gerektiğinin altını çizdi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Hamas'a demokrasiye giden yol ve şiddettn giden yol' seçeneklerinden birini seçmesi çağrısında bulundu.

Filistin yönetimine büyük para yardımında bulunan AB bugün ve yarın yapılacak dışişleri bakanları toplantısında ayrıca her yıl yapılan yüz milyonlarca euroluk yardımın akıbetine de karar verecek.

"Yardım şantaj olarak kullanılamaz"

Filistin seçimlerini kazanan Hamas'ın lideri İsmail Haniye, 28 ocakta yaptığı açıklamada, uluslararası yardımın kesilmemesi için 'silahsızlanma ve şiddeti bıraktıklarını ilan etme' çağrılarına olumsuz yanıt vermişti.

Haniye, "dış yardım Filistin insanlarının başının üstündeki bir kılıç olamaz ve insanlarımıza, Hamas'a ve direnişe karşı şantaj olarak kulllanılamaz. Reddedilmiştir" demişti.

Haniye, Hamas'ın silah bırakmayacağını ve İsrail'in işgaline karşı direnmeye devam edeceğini de sözlerine eklemişti.

Seçimin galibi Hamas

1987 yılında kurulan ve İsrail ile savaşarak Filistin sokaklarında güçlenen Hamas, 25 ocakta yapılan Filistin seçimlerinin galibi oldu.

Katılım oranının yüzde 77 olduğu seçimlerde Hamas, 132 üyeli Meclis'in 74 sandalyesini kazanarak, 45 sandalyede kalan El Fetih'i büyük bir yenilgiye uğrattı.

Hamas bütün partilerle görüşmeye açık olduklarını belirterek, El Fetih ile koalisyon kurabileceklerinin sinyalini verdi.

Hamas'ın beklenmedik zaferi uluslararası toplumda da geniş yankı uyandırdı. ABD Başkanı George Bush, İsrail devletini tanımayacaklarını söyleyen Hamas'ı uyardı ve "bu politikasından vazgeçmezse Hamas'la temasa geçmeyiz" dedi.

AB Komisyonu'ndan ve Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada da, Hamas'ın parlamentoya girmesi halinde silah bırakması gerektiği belirtildi.

Kaynak: