BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Galatasaray borç batağından çıkıyor!

Ekonomisini düzeltmek için türlü yollar deneyen Galatasaray yeni bir çözüm yolu buldu

Abone ol

Türkiye’de yerleşik değişik bankalara 328 milyon dolar borcu olan Galatasaray borcunu yeniden yapılandırıyor. Kulüp yabancı bir finans kuruluşuyla el sıkışmak üzere. Artık tek yere borçlu olunacak, ödenen yüzde 12’lik faiz yüzde 5’e düşecek.

Galatasaray'da yönetim iş başına geldiğinden beri 10 milyon dolarlık bir kasa kolaylığı yapmış. Yeni yönetimin ekonomi kurmayları "Borcu yeniden yapılandırmak için toplam borç kadar borçlanma yetkisi verilmesini istiyoruz. Borcun dolar bazındaki yüzde 12 faizini 5.5'e çeker vadeyi uzatırız. O zaman tüm kilitleri çözer, tutsaklıktan kurtulabilir geleceğe umutla bakarız" diye konuşuyorlar.

328 milyon dolar borç var. Bu borcun 74 milyon dolarını vadesi geçmiş borçlar. Kulübün futbolcu ve teknik adamlara menajerlere toplam borcu 37 milyon dolar. Kulübün tüm gayrimenkulleri ipotekli. 153 milyon dolar borç karşılığı 1 milyar 187 milyon TL'lik gayrimenkul teminat gösterilmiş. Yani 1 borca karşılık 5 varlık bağlanmış. Şu an kulübün tek bir serbest varlığı yok. Üstelik borçların vadesi de çok sıkıntılı. 328 milyon dolar borcun ortalama vadesi 2 yıl ve ortalama faizi de yüzde 12 gibi çok yüksek boyutta. Galatasaray’ın borcu Türkiye’de yerleşik 3 bankaya. Ağırlıklı olarak Denizbank’a ve Şekerbank’a.

RİVA'DAN 250 MİLYON DOLAR

Milliyet'ten Murat Sabuncu'nun haberine göre, yöneticiler şimdi bu durumdan kurtulmak için bir formül bulmuş vaziyetteler. Adını vermedikleri bir yabancı bir finans kuruluşu ile el sıkışılmış. Yetki alırlarsa toplam borç kadar yani 328 milyon dolar kadar yeni borç bulunacak. Bu para ile vadesi gelmiş gelmemiş tüm borçlar kapatılacak. Yani borç yeniden yapılandırılacak. Üstelik yeni borcun faizi yüzde 5.5 gibi olacak, vadesi de uzayacak. Yani kulüp önünü görebilecek. Herşeyden önemlisi tüm gelirleri ve ipotekli gayrimenkulleri tutsaklıktan kurtulacak. Gayrimenkuller üzerindeki ipotek kalkınca Riva'nın da önü açılacak. Orada 844 villadan oluşan bir proje vardı. Refik Arkan "Gerekirse yeni ihale yaparız. Bizim gördüğümüz orada 250-260 milyon dolarlık bir değer yaratma imkanımız var" dedi. Bu arada Adnan Öztürk "Burası için 6 milyon TL'nin üzerinde ruhsat harcaması yapıldı. Bunun süresi dolmak üzere. Bu paranın da yanmaması için elimizi çabuk tutmalıyız" diye konuştu. Adnan Nas söz alarak şöyle devam etti: "Galatasaray üyeleri Riva gibi bir değeri kaybetmek istemeyebilir. Ancak burası şu an için çöpsüz üzüm. Onun orada müzelik durmasının bize bir faydası yok. Bu araziyi değerlendirir oradan gelen paranın büyük bölümü ile yine proje geliştirilebilecek Riva gibi değer yaratacak yeni araziler alabiliriz. Bu konuda hedefimizde 1-2 yer de var."

"GALATASARAY ESKİ GALATASARAY DEĞİL"

Galatasaray’ın yeni stadı. Ali Sami Yen Türk Telekom Arena. Hala eksikleri var. Tamamlanmamış yerler. Normal günlük kullanım için olanlar da var. UEFA’nın bir statta bulunması gereken şartları karşılamayan bölgeler de… Ama yönetim en çok insan güvenliğini düşünüyor. Arena’nın önüne taraftarın ezilmemesi için 100 bin dolarlık bir merdiven. Karayolları bunu yapmıyor. Galatasaray yapalım diyor izin vermiyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün de üstüne düşenleri yapmadığı biliniyor. Galatasaray stadı teslim alıp almama konusunu düşünüyor. Biraz geriye gidilirse, Galatasaray Spor Kulübü ile Devlet Bakanlığı – Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ arasında kurumların başkanlar seviyesinde 28.08.2006 tarihinde imzalanmış protokole. Bu protokolde Galatasaray Spor Kulübü’nün gerek Ali Sami Yen stadının üzerinde oturduğu 34 dönümlük araziyi gerekse Arena Stadı’nın inşaa edileceği araziyi bedelsiz olarak devlete ve TOKİ’ye devredeceği, karşılığında da yapımı tamamlandığında Arena stadının üst kulanım hakkını 49 yıllığına yine bedelsiz olarak teslim alacağı hususları yer aldı.

Bu protokolden sonra Galatasaray bedelsiz teslim etmesi gerekenleri bedelsiz teslim ediyor ancak bedelsiz teslim alması gereken Arena Stadı üst kullanım hakkı yıllık 1,5 milyon TL, yani 49 yıllık toplam 73,5 milyon TL karşılığında verilmek isteniyor. Bir yandan bu konu bir yandan eksiklikler Galatasaray yönetimini geriyor. Burada Adnan Öztürk sözü alıyor: "Bakın Galatasaray artık eski Galatasaray değil. Neyi verdiğimizin farkındayız neyi alacağımızı da iyi tartışırız. Açıkça söyleyeyim. Eksiklikler tamamlanmadan stadı devir almayız. Bu arada Refik Arkan stadın otoyoldan görünen kısmına 12 metrekarelik bir "Bu stad Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün malıdır" tabelası asılması konusuna değinerek "Bu emrivakiye hiç gerek yok. Bütün stadlar GSGM'nin ancak hiç birinde böyle bir tabela yok" diye ekliyor.