BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

G. Afrika: 'Yaşlı erkekler kız öğrencilere HIV geçiriyor'

Güney Afrika Sağlık Bakanı Aaron Matsoaladi'ye göre bu durum, kız öğrencilerin yaşlı ve paralı erkekler tarafından istismar edilmelerinden kaynaklanıyor.

Abone ol

Güney Afrika Sağlık Bakanı Aaron Matsoaladi, ülkedeki kız öğrencilerin en az yüzde 28'inin, erkek öğrencilerin de yüzde 4'ünün AIDS'e yol açan HIV virüsü taşıdığını açıkladı.

Matsoaladi, kız öğrencilerin oranının daha fazla olmasının yaşlı ve paralı erkekler tarafından istismar edilmelerinden kaynaklandığını söyledi.

Güney Afrika'da yayımlanan Sowetan gazetesinin haberine göre Bakan, 2011'de 94 bin kız öğrencinin hamile kaldığını ve 77 bin öğrencinin devlet hastanelerinde kürtaj yaptırdığını belirtti.

Resmi veriler, Güney Afrikalıların yüzde 10'unun HIV virüsü taşıdığına işaret ediyor.

Motsoaladi AIDS'i önlemeye yönelik çabalarıyla biliniyor.

Bakan, 2009'da Cumhurbaşkanı Jacob Zuma tarafından bu göreve atandıktan sonra dünyanın en kapsamlı AIDS ilaçları dağıtımı programını başlattı.

'Paralı, yaşlı adamlar kızlarımızı mahvediyor'

Programla bu ilaçları kullanmaya başlayan HIV-pozitif kişilerin sayısı 678,500'ten 1.5 milyona çıktı.

HIV virüsü ile AIDS arasındaki bağa şüpheyle yaklaşan eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki, tüm hastalara ilaç dağıtacak paraları olmadığını söylüyordu.

Carolina kentinde bir toplantıda konuşan Motsoaladi, HIV-pozitif kız öğrencilerden söz ederken "Bu kızlarla cinsel ilişkiye girenlerin erkek çocuklar olmadığı aşikar. Bunlar yaşlı adamlar. Bu paralı, yaşlı adamlara dur demeliyiz. Çünkü çocuklarımızı mahvediyorlar" dedi.

Bakan, yaşları 10 ile 14 arasında değişen hamile öğrencilerin aynı zamanda HIV-pozitif olduğunu söyledi.

Güney Afrika'da beş milyon kişinin HIV-pozitif olduğu belirtiliyor. Geçen yıl ülkede 260 bin kişi AIDS'ten öldü. AIDS'in ölümlerdeki payı yüzde 50 civarında.