BIST 10.279
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.412,10
HABER /  GÜNCEL

Fukushima felaketinin maliyeti şimdilik 7,4 milyar dolar

Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami sonrası ortaya çıkan nükleer felaketin, Fukushima santralinin sahibi Tepco şirketine maliyeti ortaya çıkmaya başladı. Şirket son çeyrekte 7,4 milyar dolar kayıp yaşadı.

Abone ol

Japonya'da Mart ayında yaşanan deprem ve tsunamide zarar gören Fukushima nükleer santralinin sahibi Tepco firması 7,4 milyar dolarlık (572 milyar yen) zarara uğradığını açıkladı.

Şirketin son çeyrekte uğradığı zarar miktarına, Tepco tarafından felaketin kurbanlarına yapılan para yardımı da dâhil.

Kaza sonrasında seksen bin kişi yaşadıkları bölgeyi terk etmek zorunda kalmış ve Tepco kazazedelere ödenecek tazminatlar için dört yüz milyar yenlik fon oluşturmuştu.

Şirketin açıkladığı zarar miktarı son çeyreği kapsamakta ve yıllık tahmin şu an için yapılamamakta.

Deprem ve tsunami sonrasında yaşanan nükleer sızıntı başta tarım ve balıkçılık alanları olmak üzere yerel ekonomiye büyük zarar verdi.

Mantar, yeşil çay ve büyük baş hayvanların yem olarak kullandığı otlakların nükleer sızıntıdan etkilenmesi sebebiyle oluşan maddi zararın Tepco tarafından karşılanması ihtimali gündemde.

Yorumcular Tepco'nun zarara uğrayan yerli üreticilere ödemesi gereken tazminat 130 milyar doları bulabilir.

Geçen hafta Japon parlamentosunda onaylanan kazazedelere yardım planı kapsamında Tepco'ya destek olunması kararına varmıştı.

Şirketten yapılan açıklamada, tazminat taleplerinin Eylül ayında kabul edileceği ve ödemelerin Ekim ayında yapılabileceği bildirildi.