BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,97
ALTIN 2.509,17
HABER /  GÜNCEL

Ahmet Davutoğlu'na protokol ayıbı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Esad'ın kritik zirvesi heyetlerarası görüşmeyle birlikte 6 saat sürdü.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kritik Şam ziyareti protokol ayıbı ile başladı. Alt düzeyde bir karşılama yapılan Davutoğlu ile Esad arasında heyetlararası toplantıyla birlikte toplam 6 saat görüşme yapıldı. Görüşme sırasında Suriye ordusunun Türk sınırına 30 km uzaklığında bir kasabaya operasyon yapması da dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kritik Suriye ziyareti tartışmalarla başladı. Esenboğa Havalimanından özel uçakla Suriye'nin Başkenti Şam'a hareket eden Davutoğlu ve beraberindeki heyeti, Şam havaalanında Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülfettah Ammura ve Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon karşıladı.

PROTOKOL AYIBI

Daha önceki ziyaretlerde üst düzey karşılama yapılan Davutoğlu'nun bu ziyaretinde Bakan Yardımcısı düzeyinde karşılanması Suriye'nin Ankara'ya tepkisi olarak yorumlandı.

6 SAAT GÖRÜŞME

Suriye'deki şiddet olaylarının durması için Türkiye'nin mesajını Suriye'ye iletecek olan Davutoğlu'nun Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesi saat 11.00'de başladı. İki ülke arasında heyetlerarası görüşme yaklaşık 3 saat sürdü. Heyetlerarası görüşmeden sonra Davutoğlu ile Esad baş başa görüştü. BU görüşmede toplam 3 saat sürdü.

TÜRK SINIRINDA OPERASYON

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun kritik Suriye ziyaretinin gerçekleştiği gün Suriye ordusu da Türkiye sınırına 30 km uzaklığındaki Binniş kasabasına girdi. Reuters ajansının sorularını yanıtlayan bir kasaba sakini, tüm kasabanın teravih namazından sonra gösterilere katıldığını, zırhlı araçların bu yüzden kasabaya girdiğini söyledi. Askerlerin evlere baskın düzenlediği, tutuklamalar yaptığı kaydedildi. Kritik görüşme sırasında yaşanan bu gelişme "Gözdağı mı veriliyor" yorumlarına neden oldu.

 

ESAD'A BU MESAJ GÖTÜRÜLDÜ

Görüşme sonrası bir açıklama yapılmadı ancak Davutoğlu'nun Esad'a şu mesajı götürdüğü biliniyor:

"Bu sorunu ülkenize başkaları ihraç etmedi. Dolayısıyla siz kendi halkınızı ikna edemezseniz kimsenin yapabileceği bir şey yok. Siz halkınızı ikna edemezseniz Suriye'ye huzur da gelmez, istikrar da. Kendi halkınızla sorununuz devam ederse uluslararası toplumla da sorun yaşarsınız..."

CLİNTON'UN MESAJI DAVUTOĞLU'NU ZOR DURUMDA BIRAKTI

Kritik ziyaret öncesi ABD Dışişleri Bakanı Clinton'ın Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde, 'askerlerin kışlaya çekilmesi ve tutukluların bırakılması' isteklerini Şam'a iletmesini istemişti. ABD'nin sızdırdığı bu bilginin görüşmeyi yönlendirme izlenimi yaratmayı amaçlıyor diye yorumlandı. Açık edilen görüşmenin Davutoğlu'nu zor durumda bıraktı.

MUHALEFET TOPA TUTTU

CHP lideri Kılıçdaroğlu hükümetin egemen güçlerin politikasını izlediğini söyledi. Grup Başkanvekili Tarhan Davutoğlu'un hedef alarak "Türkiye postacıbaşı, emir eri?" diye sordu. BDP lideri Demirtaş da Davutoğlu'nun Türkiye'nin yanı sıra ABD'nin de temsilcisi olduğunu söyledi.