BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Fuhuşa zorlanan kızlar

Yıllar önce sokakta fuhuşa itilen kız çocukları bugün nerelerde?..

Abone ol

İstanbul Valiliği'nin Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'yla (SHÇEK) birlikte yürüttüğü "Ticari cinsel sömürüye maruz kalan kız çocuklarının korunması" projesi altıncı yılını geride bıraktı.

Yıllar önce sokakta fuhuşa itilen kız çocuklarının bazıları üniversiteli oldu.
İstanbul Valiliği, 2000'de bir genelgeyle sokakta yaşayan ve çalışan çocukların korunması kararı aldı. Bu yöndeki çalışma birinci yılını doldurduğunda ortaya 11-18 yaş arasındaki kız çocuklarının sokakta ticari sömürüye itildiği gerçeği ortaya çıktı.

Bunun üzerine SHÇEK'le işbirliğine gidildi ve önce Beyoğlu'nda, üç yıl sonra da Bahçelievler'de cinsel sömürüye maruz kalan kız çocuklarının kurtarılması ve yeniden hayata kazandırılması için evler açıldı. Proje altıncı yılını geride bıraktı ve yaklaşık 400 kız çocuğu korumaya alındı.


'Kurslar devam ediyor'


Projenin, bilimsel koordinasyonu yürüten, Bengi Semerci Enstitüsü kurucusu Prof. Dr. Bengi Semerci, başarı oranın yüzde 40-50 arası olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:
"Çocukların yüzde 10'u yeniden okula kazandırıldı. İki kızımız bugün üniversiteli oldu. İlkokul sıralarındayken açılan evlere aldığımız çocukların bir kısmı bugün liseli. Çocukların yüzde 25'i bir meslek edindi veya halen meslek edindirme kurslarına devam ediyor."
Ticari sömürüye maruz kalan kız çocuklarının yüzde 10 olan okullaşma oranının iyi bir sonuç olduğunu ancak meslek edindirme oranının yetersiz kaldığını vurgulayan Prof. Semerci şöyle konuştu:


'Yeterli destek yok'

"Maalesef bu konuda gerekli desteği görmüyoruz. Tamamen kişisel çabalarla bu çocukların iş sahibi olması için çabalıyoruz. Bizi gören kuaför gibi iş yeri sahibi tanıdıklarımız bu çocuklar için yine iş isteyeceğiz diye neredeyse bizden kaçar hale geldi. Bu çocuklara herkesin kucak açması lazım."
İstanbul Valiliği'nin yürüttüğü projenin sonuçlarını içeren ve Prof. Dr. Semerci, uzman psikolog Aslı Soyer ve psikolog Aslı Çokgızgın'ın hazırladığı poster de İtalya'da yapılan bilimsel bir kongrede birincilik kazandı.

haber:Ümran Avcı