BIST 10.239
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.405,30
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Fransız Filazof ilk kez Türkiye'de

Dünya felsefesinin düşüncelerini önemsediği isim haline gelen Fransız filozof Jacques Ranciére ilk kez Türkiye'ye geldi..

Abone ol

Dünya felsefesinin düşüncelerini önemsediği isim haline gelen Fransız filozof Jacques Ranciére ilk kez Türkiye'ye geldi..

Demokrasi’den An-arşi’ye, Harflerden Estetik Teorisi’ne, Uyuşmazlık’tan Eşitlik’e kadar geniş bir alanda dünya felsefesinin düşüncelerini önemsediği isim haline gelen Fransız filozof Jacques Ranciére Bakirköy’de düzenlenen felsefe konferansında, « sokak hareketlerindeki yaratıcılık bazen sanattaki yaratıcılığın önüne geçebiliyor. » dedi.

Bakırköy Belediyesi ve MonoKL Yayınları’nın ortaklaşa düzenlediği Filozoflarla İstanbul’da etkinlikleri serisinin dördüncü konferansında Ranciére’ye Bernard Aspe, Ahmet Soysal, Nami Başer, Volkan Çelebi, Zeynep Gambetti eşlik ediyor.

Politika ve Estetik alanındaki özgün yapıtları ile dünya felsefesinde kendine çok önemli bir yer edinen Fransız filozof Jacques Ranciére, Bakirköy Adliye ve Cumartesi Pazarı’nın altında bulunan Bakırköy Belediyesi Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’ndeki Eşitlik ve Estetik Konferansıyla ilk kez ülkemize gelmiş oldu.

Jacques Ranciére konferansta yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi : Artistik performanslar günümüzde siyasi performanstan çok sanat permansı oldu. Benim Fransa’dan takip edebildiğim kadarıyla Gezi Olayları, Duran Adam Eylemi, Merdivenlerin Rengarenk Boyanması gibi sokak hareketlerinde ortaya çıkan yaratıcılık bazen sanattaki yaratıcılığın bile önüne geçti. Çizgi görünmez oldu, flulaştı. Sokak hareketleriyle amaç başkaldırı olmasına rağmen müthiş yaratıcılık gösteren eylemlerde ortaya çıkarılmış oldu. Gezi olaylarındaki mizah duygusu da vardı. Günlük yaşama estetik de kazandırılmış oldu. Halkın yaratıcılığı yeni bir olgu olarak karşımıza çıktı ve artık halk bunu kendiliğinden genişletecektir. Birşeylerin yaratıldığını sokağa çıktığınız zaman görebiliyorsunuz.Sanat operasyonları gibi sloganlar üretildiğini de gördük. Bir yerde ön siyasi hareket gibi. İstanbul’daki Bienali çok takip edemedim ama genel olarak yurt dışındaki tüm bianellar için söylüyorum bienala siyaset karışınca bienaller beklentinin uzağında kalabiliyor.

Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen de yaptığı genel değerlendirmede dünyada Bakırköy’ün neden felsefenin yeni Agorası olduğunu açıklayarak, « Tarihin büyük dönüşümlerini ve kırılmalarını gerçekleştirmiş tüm uygarlıklar ilkin büyük bir felsefe kültürü yaratmıştır. Bu felsefe kültürleri şehircilikten, ekonomiye, bilimden politik yeniliklere ve sosyal dönüşümlere kadar her zaman yeni dünyanın kapılarını aralamıştır. Filozoflarla İstanbul’da projesi kapsamında dünyanın en önemli filozoflarını Bakırkööy’deki konferanslarda ağırlamayı, yeni bir dünyanın kapılarını aralamak olarak gördüğümüz için devam ediyoruz. İstanbul’un tarihi kadar eski olan ilçemizde dünyanın yeni Agora’sına, dünyanın felsefe sahnesine hayat veriyoruz. »dedi.

Bakırköy Belediyesi tarafından 8 Aralık’ta Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi önünden saat 13.30’da, Beşiktaş’ta Üsküdar İskelesi önünden saat 14.00’de, Bakırköy’de Deniz Otobüsleri İskelesi önünden ve Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı’ndan 14.30, 15.00 ve 15.15’te ücretsiz servis kaldırılacak.

KEREM’İN BABASI AHMET SAYAR (HASAN ŞAHİNTÜRK) DA KONFERANSTAYDI

Konferansın ilk gün yapılan oturumlarını Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Bakırköy Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Meltem Ünal Erzen, Güneşi Beklerken dizisinde Kreme’in babası Ahmet Sayer rolünü üstlenen usta tiyatrocu Hasan Şahintürk ve kalabalık bir dinleyici topluluğu izledi.

PROGRAM : 8 Aralık Pazar

15.30 – 16.15 Kökensel Eşitsizlik – Ahmet Soysal

Eşit Ortaklık – Volkan Çelebi

16.15 – 16.30 Ara

16.30 – 18.30 Eşitlik ve Uyuşmazlık –Jacques Ranciére, Bernard Aspe

18.30 – 19.15 Ara

19.15 – 21.00 Demokrasi, An-arşi ve Praksis –Jacques Ranciére ile Açık Oturum – Moderatör: Zeynep Gambetti

Zeynep Gambetti, Volkan Çelebi, Ahmet Soysal, Jacques Ranciére, Bernard Aspe

21.00 – 21.15 Kapanış