BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.395,76
HABER /  GÜNCEL

Birleşmiş Milletler denetçileri İran'da

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçileri, 2 yıl aradan sonra İran'ın Arak ağır su reaktöründe incelemelerde bulunuyor. Denetçiler, İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında varılan anlaşma uyarınca bu ülkeye gitti.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu denetçileri, 2 yıl aradan sonra İran'ın Arak ağır su reaktöründe incelemelerde bulunuyor.

Denetçiler, İran'la, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında varılan uzlaşma çerçevesinde bu ülkeye gitti.

Anlaşma, İran'ın, ekonomik yaptırımların hafifletilmesi karşılığında altı ay süreyle nükleer faaliyetlerini sınırlamasını öngörüyor.

İran bu süre içinde Arak reaktörünü test etmeyeceği taahhüdünde bulunmuştu.

Uzmanlara göre, tamamlandığında plütonyumu yeniden işleme kapasitesine sahip olacağı için Arak reaktörü İran'ın nükleer programı açısından kritik önemde.

Plütonyumun yeniden işlenmesi, nükleer silah üretimi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Bazı ülkeler, İran'ın uranyum zenginleştirme programıyla nükleer silah geliştirmeyi hedeflediğini öne sürüyor. İran ise nükleer programının elektrik enerjisi üretmeye yönelik olduğunu söylüyor.

BBC muhabiri James Reynolds, Arak'taki denetimin, İran'ın iki hafta önce imzalanan geçici anlaşmaya bağlılığı açısında ilk ciddi sınav olacağını belirtiyor.

Denetçiler bugün çalışmalarını tamamlayarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun merkezinin bulunduğu Viyana'ya dönecek.

Anlaşma uyarınca İran'ın uluslararası hesaplarda dondurulmuş durumdaki yedi milyar dolarına erişimi sağlanacak.