BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,84
ALTIN 2.388,32
HABER /  GÜNCEL

Fransız bankasına yüklü Yunanistan faturası

Yunanistan'daki krizin Fransa'nın üçüncü büyük bankasına faturası ağır oldu. Crédit Agricole 2011'in son çeyreğinde 3,1 milyar euro zarar etti. İngiltere'de ise RBS zararını ikiye katladı

Abone ol

Fransa'nın üçüncü büyük bankası Crédit Agricole, Yunanistan'daki krizin ağır faturasıyla yüzyüze kaldı. Banka 2011'in son çeyreğinde 3,1 milyar euro zarar etti.

Yunanistan'ın en çok borçlu olduğu bankalardan Crédit Agricole'ün 2011 yılı içindeki toplam zararı ise 1,1 milyar euro olarak açıklandı.

Fransa'da Crédit Agricole'e rakip bankalar Société Générale ve BNP Paribas ise, geçen hafta kârda olduklarını açıklamışlardı.

Yunanistan'ın en borçlu olduğu Alman bankası Commerzbank da, 2011'in son çeyreğinde 316 milyon euro kârda olduğunu bildirdi.

Hisseler de düştü

Crédit Agricole'ün hisseleri de yüzde 2,3 değer kaybetti.

Bankanın hissedarlarına temettü dağıtmayacağını açıklaması yatırımcılarda hayal kırıklığı yarattı.

Crédit Agricole, açıklanan rakamlardan sonra Yunanistan'da sahibi olduğu Emporiki bankalar zincirine ayırdığı fonları azaltacağını bildirdi.

Crédit Agricole ve Emporiki'nin elinde, önemli miktarda Yunanistan devlet bonosu bulunuyor ve şirket grubu bu bonoların değerinin yüzde 75'ini sileceğini bildirmişti.

Bu Yunanistan'ın bankalara, bonolarının değerinin yalnızca yüzde 25'ini geri ödeyeceği anlamına geliyor.

Crédit Agricole Yunanistan'daki yatırımlarının kendisine maliyetinin toplam 2,3 milyar euro olduğunu bildirdi.

Banka henüz 2012'ye ilişkin öngörülerini resmen açıklamadı.

Ama bankanın genel müdürü Jean Paul Chifflet, "Crédit Agricole'ün sağlam temelleriyle, kurtarma paketinde belirlenen önlemlerin hızla hayata geçirilmesi bir araya geldiğinde, grubumuz yeni ekonomik ve mali durumun altından kalkacak araçlara sahip olacaktır." diye konuştu.

RBS'in zararı ikiye katlandı

İngiltere'de ise 2008 yılında hükümet tarafından kurtarılan Royal Bank of Scotland'ın zararları 2011 yılında da ikiye katlandı. Banka dört yıldır ardarda zarar ediyor.

Bankanın 2011 yılındaki zararının 2 milyar sterlin olduğu açıklandı. Geçen yıl açıklanan zarar 1,1 milyar sterlin idi.

Bankanın genel müdürü Stephen Hester siyasi baskılar sonucu geçen ay 1 milyon sterline yakın ikramiyesini almaktan vazgeçtiğini açıklamıştı.

RBS hisseleri geçen yıl yüzde 48 değer yitirmişti.

Bankanın yüzde 82'si 2008'deki 45,5 milyar sterlinlik kurtarma operasyonundan bu yana İngiltere hazinesine ait. Bu İngiltere'nin mali tarihindeki en büyük kurtarma operasyonu olmuştu.