BIST 10.175
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.405,45
HABER /  GÜNCEL

Fransa'da Pazar günleri daha fazla dükkan açık olacak

Ülkede işsizlik artarken, Başbakan Manuel Valls ekonomide yaşanan tıkanıklığı aşmak amacıyla bir dizi reform açıkladı. Özellikle turistik bölgelerde Pazar günleri dükkanların kapanış saatleri daha esnek tutulacak.

Abone ol

Fransa'da işsizlik artarken, Başbakan Manuel Valls ülke ekonomisinde yaşanan tıkanıklığı kırabilmek amacıyla yapılacak bir dizi reformu kamuoyuna açıkladı.

Ekonomi Bakanı Emmanuel Macron ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Valls, "İlerleme ve özgürlük yasası" diye tanımladığı yeni tasarının "Fransa'nın sosyal modelinden vazgeçmeden koşullara ayak uydurabileceğini gösterdiğini" söyledi.

"Macron Yasası" diye anılan önlemler Pazar günleri de açık olacak dükkanların sayısının artırılmasını, özellikle turistik bölgelerde akşam dükkanların kapanış saatlerinin esnek tutulmasını, hukuk ve eczacılık sektörlerindeki sıkı kontrolün hafifletilerek bu iş kollarının liberalleştirilmesini ve şehirler arası otobüs hatlarında rekabetin artırılmasını öngörüyor.

Ancak tasarı iktidardaki Sosyalist Parti içinde büyük bir direnişle karşılaştı. Bir Sosyalist milletvekili reform önerilerini "geri atılmış bir adım" olarak niteledi. Bununla birlikte önerilerin seçmenlerden destek alacağı ve Fransa'yı, bütçe açığının boyutları yüzünden AB tarafından cezalandırılmaktan kurtarabileceği belirtiliyor.

'Halka daha fazla hak veriliyor'

Fransa Ekonomi Bakanı Macron ise Fransız halkından hakların geri almadığını, tersine daha fazla hak verildiğini söyledi.

Macron, Fransızların yüzde 30'unun zaten Pazar günleri çalıştığını ve bu insanların büyük kısmının bunu ek ücret almadan yaptığını kaydederek, "Pazar günleri yapılan ticaret, gözardı edemeyeceğimiz bir gelir kaynağıdır" dedi.

Fransa'da son birkaç ayda daha da artan işsizlik oranı yüzde 10'un üzerinde.

Başbakan Manual Valls, Sosyalist Parti açısından çok zorlu bir konu olan işsizlik maaşları sorununa da eğileceklerini açıkladı. "Avrupa'da en yüksek işsizlik maaşı veren ülkelerden biriyiz. Ama bunun âdil ve etkili olması gerek. Bu büyük sorunu gelecek yıl ele alacağız" dedi.

Fransa Parlamentosu reform önerilerini gelecek ay tartışmaya başlayacak. Ama şimdiden tepki yaratan önerilere muhalif olan binlerce kişi bugün Paris'te gösteri düzenledi.

Cumhurbaşkanı François Hollande, ekonominin yavaş büyümesini işsizliğin artmasına bağlıyor. Fransız ekonomisinin bu yıl sadece yüzde 0,4 oranında büyümesi, 2015'te ise bu oranının yüzde 1 olması bekleniyor.