BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,57
ALTIN 2.381,69
HABER /  GÜNCEL

HDP'den çok sert Gülen ve Said Nursi çıkışı

Meclis bütçe görüşmelerinde HDP adına konuşan Adil Zozani, Gülen'in Bediüzzaman Said Nursi ile Kürt olduğu için görüşmediğini ileri sürdü.

Abone ol

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, Meclis bütçe görüşmelerinde konuştu. Zozani, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerindeki konuşması boyunca AK Parti hükümetini eleştirdi, Başbakan Davutoğlu'na, özellikle yolsuzluk iddialarına ilişkin sorular yöneltti.

Zozani'nin konuşmasının en dikkat çekici bölümü ise '1924'te Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açılmasıyla kapanan medreseler ve 'Fethullah Gülen'in Bediüzzaman Said Nursi'nin Kürt olduğundan dolayı tanışmaya gitmemesi ve elini öpmemesi' kısmı oldu.

screen-shot-2014-12-10-at-4.13.11-pm.png 

KADIN İSTİHDAMINA ÖZELLİKLE DEĞİNDİ

Zozani, ayrıntılı bir şekilde GAP projesini eleştirdi ve kaynakların demokratik dağılımının sağlanmadığını, Gayri Safi Milli Hasıla'da kişi başına düşen payın bölgeler arasında adaletsizlik gösterdiğini söyledi, Türkiye'de kadın istihdamının ve kadının üretime katılımının yetersiz olduğunun altını çizdi.

İşte HDP grubu adına Meclis bütçe görüşmelerinde konuşan Hakkari milletvekili Adil Zozani'nin o sözleri:

"DİYANET İŞLERİNİ LAĞVETMEK GEREK" 

1924'ten sonra oluşturulan kurumların tamamı "reddiye" kültürü üzerinden kuruldu; başında Diyanet İşleri Başkanlığı geliyor. Demokratikleşme hamlesini başlatmak istiyorsanız 1924 sonrasında kurulan kurumları -başta Diyanet İşleri geliyor- lağvedeceksiniz. Diyanet İşleri'nin kurulmasının 2 amacı vardı: Dergahların kapatılması, medreselerin kapatılması. Bu 2 toplumsal dinamiğin inanç kaynaklarını kesmek için 1924'te Diyanet İşleri Başkanlığı ile bu işe başladılar. Bugüne kadar İslam ulemasının çoğunluğunun beslendiği medrese geleneğinin sonlandırılması darbe niteliğinde bir gelişmedir.

"FETHULLAH GÜLEN KÜRT OLDUĞU İÇİN BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ İLE GÖRÜŞMEDİ"

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye'de inançlar açısından bir darbeydi. Türki hassasiyet bunun başında gelir. Fethullah Gülen'in bu tekçi anlayışın yarattığı tahribatı açık net gösterir: Beddüi zaman Saidi Nursi ile niye hiç grüşmedin? Esasında gidip elini öpecektim sonradan Kürt olduğunu öğrenince vazgeçtim diyor, yani bir Kürtten ulema yapılamaz." dedi.
adil-zozani2.20141210161427.jpg

 "YEREL KATILIM"

Türkiye'nin büyümesi yüzde 2.9 bekleniyordu ama bugün açıklanan büyüme hayal kırıklığı oldu.

Herhangi bir kasabaya bir yola, bir okulu, bir sağlık ocağını konuşuyorsunuz. Bunların hiçbirinde yerelin katılım sağlama yetkisi yoktur.

"AVRUPA MEKANİZMALARINI NASIL İŞLETİYOR BAKALIM"

Tam da işin bu noktasında Türkiye'nin imzalamış göründüğü AB Özerklik Şartını örnek gösteriyorum. Avrupa'nın, dünyanın örnekleri var... Mekanizmalarını nasıl işletiyorlar bakalım... Fransa 15 kez daha anayasa değişikliği yapmış. Kaynakların demokratik bir şekilde paylaşımından yanaysanız, yerele inisiyatif bahşetmekten yanaysanız, buyrun...

"GSMH DAĞILIMININ EŞİTSİZLİĞİ"

İçi Photoshop ile doldurulmuş sulama kanalları getirildi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gösterildi. Bu hükümetin gerçekliği bu. Peki GAP bölgesi açısından bir rakam veriyorsunuz; 'Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) üzerinden kişi başına düşen pay 10bin 500 dolar civarIdır' diyorsunuz. GAP bölgesindeki illerde ortalama GSMH payı 4 bin dolar civardır... Peki GAP kaynaklarının sönmürü mekanizması olarak kullanıldığı Türkiye'nin Marmara bölgesinde GSMH payı ise 24 bin dolardır.

"BU BÜTÇE KADIN EMEĞİNİ VE İSTİHDAMINI HİÇLEŞTİRİR"

Bu arada biz bu tabloyu önünüze sererken rahatsızlık duyuyorsunuz. Bu bütçe aynı zamanda kadın emeğini yok sayan, kadın istihdamını ve kadının ekonomik üretime katılımını hiçleştiren bir bütçedir.

"KADINA SADECE EV İŞLERİNİ REVA GÖREN BİR SİYASİ ZİHNİYET..."

OECD ülkeleri açısından bu bütçe itibariyle Türkiye kadının istihdama katılımıyla en düşük olan ülkedir. Kadına sadece ev işlerini reva gören bir siyasi zihniyetle karşı karşıyayız. Kadınların hangi sektörlerde çalıştığı da çok önemlidir. Kadınların büyük çoğunluğu tarım ve yardımcı hizmetler sektöründedir.

"TEK TEK SAYIN KAÇ KADIN BÜROKRAT GÖRECEKSİNİZ"

Bakanlar gelecek bürokratlarıyla oturacaklar; tek tek sayın kaç kadın bürokrat göreceksiniz... Onurla ifade etmeliyim ki Ortadoğu coğrafyasında kadın emeğinin sömürüsüne çomak sokan bir siyasi görüşe sahibiz.

Kadını özgürleşmeyen bir toplumun özgürleşmesi mümkün değildir.

"EFENDİLER SİZ TORBAYI DOLDURDUNUZ..."

Muhtemelen bu bütçede geçen seneden kalma tartışmalar yapılacaktır. Yolsuzluk, rüşvet vs tartışmaları çokça yapılacaktır. Sistem içinden bakışla yolsuzluk meselesine çözüm üretmek mümkün değildir, ancak bu sistemin dışından meseleye baktığınız zaman söyleyeceğiniz sözün bir kıymeti harbiyesi olur. Sistem içinden sisteme yapılan açıklamalarda 'Efendiler siz torbayı doldurdunuz, artık çekilmeniz gerek sıra bizdedir artık biraz biz de götürelim' demektir.

"DE FACTO BAŞKANLIK SİSTEMİ..."

Türkiye'de şuanda de facto (fiili) Başkanlık sistemi uygulanıyor. Gerçekten Sayın Başbakan kendisini bu sistemin içinde ne olarak tarif ediyor merak ediyorum.

"ERDOĞAN BİR ÜLKEDE 2 BAŞ OLMAZ DEMİŞTİ"

Mayıs 2013'te Gezi eylemlerinden dolayı, dönemin Cumhurbaşkanı abdullah Gül, İstanbul Valisi'ne 'aşırılığa sebep vermeyin, müsamahalı davranın' diye telkinde bulundu. Dönemin Başbakanı Erdoğan ise, 'Bir ülkede 2 baş olmaz. Vali benim emrimdedir, ben emir veririrm dedi. Şimdi Cumhurbaşkanı Erdoğan, değil Vali'ye sokaktaki polise bile emir veriyor. Davutoğlu'ndan da aynen bu duruşu bekliyoruz, bunu söylemezse Başbakanlık yapmış olamaz.

"ANKARA'DA LASTİK ÇOK GEVŞEDİ"

Saray meselesine çok girme heveslisi değilim. Bina fetişizmiyle de benim işim olmaz. Ama Türkiye'de bir çok ilan sembolü patates, soğan vs ise, sarayın da sembolü olmalı... Bazı illerin sembolünü karpuz yaptınız; ülkeye de artık bir saray simgesi yaparsanız kimse sizi yadırgamaz. Bizim esas önemsediğimiz, Recep Amca'nın ayağındaki yırtık kara lastikti; Ankara'da lastik çok gevşedi...

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki bir konağın restorasyonunu siz Ankara'da kararlaştırıyorsanız, o bütçe çok da verimli olmaz.