BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,67
ALTIN 2.392,04
HABER /  GÜNCEL

Eski Polonya liderinden CIA itirafı

Aleksander Kwasniewski, Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü'nün 2000'li yıllarda ülkesinde gizli bir cezaevi olduğunu söyledi. ABD Senatosu'nun dün yayımladığı raporda CIA'in El Kaide üyesi olduğundan şüphelenilen tutsaklara işkence yaptığı belirtilmişti.

Abone ol

Eski Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski, Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü'nün (CIA) 2000'li yıllarda ülkesinde gizli bir cezaevi olduğunu itiraf etti.

Aleksander Kwasniewski, o dönemde Washington'dan gelen cezaevi talebini onayladığını söyledi.

Kwasniewski, ABD'li yetkililerin kendisine Polonya topraklarındaki cezaevinin 'işbirliği yapmak isteyen kaynaklardan istihbarat edinmek için' kurulduğunu söylediğini aktardı.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi'nin raporun açıklanmasından bir gün sonra konuşan eski Polonya lideri, CIA'in cezaevinde neler yaşandığı konusunda kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini de vurguladı.

Dün yayımlanan CIA raporunda El Kaide örgütü olduğundan şüphelenilen kişilerin 2002 ve 2003 yıllarında Polonya'daki üslerde tutulduğu ifade edilmişti.

CIA'in alıkoyduğu kişilerden bilgi almak için 'zaman zaman işkenceye varan' yöntemler kullandığı da vurgulanmıştı.

Tepkiler artıyor

ABD Senatosu'nun CIA raporunun yayımlanmasının ardından uluslararası tepkiler de art arda gelmeye başladı.

ABD'nin eski Başkanı Bush, 2001 yılında 11 Eylül saldırıları sonrası Varşova'da Kwasniewski'yi ziyaret etmişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Bild gazetesine yaptığı açıklamalarda "Radikal İslamcı terörizm ile mücadele adına yapılan ve doğru bulunan yöntemler kabul edilemez hatalardı" dedi.

Steinmeier, CIA'in uygulamalarını 'demokratik değerlerimizin bariz ihlâli' olarak tanımladı.

ABD'nin 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra işgal ettiği ve çok sayıda kişiyi El Kaide bağlantılı olduğu suçlamasıyla alıkoyduğu Afganistan'ın Devlet Başkanı Eşref Gani ise "CIA dünyadaki tüm kabul görmüş insan haklarını ihlâl etmiştir" dedi.

Raporu 'şok edici' sözleriyle tanımlayan Gani, CIA'in 'aşağılayıcı ve acı verici muamelelerine maruz kalan' Afganistan vatandaşlarının sayısının açıklanmasını istedi.